ZAŠTIĆENA VRSTA

Političari u BiH ne žele da im policija upada dok rade

08.05.2013 u 18:30

Bionic
Reading

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ocijenilo je u srijedu neprihvatljivim postupanje policije koja je krajem travnja upala u zgradu u kojoj je sjedište državnog vrha kako bi tamo uhitila predsjednika Federacije BiH Živka Budimira te je naložilo poduzimanje mjera kojima će se onemogućiti ponavljanje takvih zbivanja

"Želimo poduzeti mjere kako bi se spriječilo da u zgradu Predsjedništva BiH neovlašteno upadaju različite agencije, bez obzira imaju li za to nalog tužiteljstava ili ne", kazao je novinarima u Sarajevu predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Objasnio je kako je, za početak, od vlade Federacije BiH zatraženo da hitno iz zgrade Predsjedništva BiH preseli urede entitetskih dužnosnika odnosno predsjednika i dvojice dopredsjednika FBiH.

Entitetski su dužnosnici u zgradi Predsjedništva BiH neka vrsta podstanara s obzirom da je ono vlasnik tog objekta, građenog još u vrijeme Austro-ugarske monarhije kao sjedište tadašnje zemaljske vlade država BiH.

U zgradu Predsjedništva BiH su 26. travnja upali pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) koji su potom satima pretraživali ured predsjednika FBiH Budimira, a njega nakon toga uhitili zbog sumnje da je umiješan u korupciju.

Kako je to propisano zakonom, za vanjsko osiguranje zgrade Predsjedništva BiH također su zaduženi pripadnici SIPA-e, no postoji i unutarnje osiguranje za koje je nadležna Direkcija za koordinaciju policijskih tijela u BiH.