TOP PET U 2013.

Političari otkrivaju privatne događaje koji su im obilježili godinu

28.12.2013 u 09:00

  • +23

Događaji godine po izboru političara

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell/monataža: Mihaela Maras

Bionic
Reading

Prvi srpnja 2013. dan je koji će definitivno ostati ubilježen u hrvatskoj povijesti, ali i u životima hrvatskih političara. Nakon osam godina mukotrpnog puta i pregovora, Hrvatska je postala punopravna članica Europske unije, što će, slažu se hrvatski političari, obilježiti i hrvatsku budućnost. No koji su još događaji iz Hrvatske i svijeta, iz političkog ili osobnog života obilježili 2013., za tportal su rezimirali predsjednik Sabora Josip Leko, šefica saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva SDP-ova Gordana Sobol, bivša premijerka i nezavisna zastupnica Jadranka Kosor, predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar te HDZ-ov Gordan Jandroković i HNS-ov Igor Kolman

Iako je kao jedan od najviših državnih dužnosnika, odnosno kao predsjednik Sabora bio involviran u neke od najvažnijih događaja u Hrvatskoj u godini na zalasku, predsjednik Hrvatskog Sabora Josip Leko kao događaj koji je njemu osobno najviše obilježio 2013. je unukov prvi rođendan.

'Osobno to mi je najvažniji događaj. Dolazak unuka u moj život vratio mi je vjeru u ljudske i životne vrijednosti i dao potpun smisao mom životu', kazao je Leko za tportal.

Odmah nakon rođendana unuka, Leko je stavio događaj koji će tek sljedeće godine obilježiti prvu obljetnicu. Ulazak Hrvatske u Europsku uniju najvažniji je događaj za hrvatsko društvo i državu, no ne samo za 2013. 'To je događaj važan za našu budućnost i perspektivu budućih generacija', smatra Leko

Ostatak top pet liste Leko je posvetio događajima iz svijeta za koje smatra da će itekako imati utjecaja na buduća kretanja u svijetu. Naime, na trećem mjestu Leko je spomenuo otvaranje Irana prema svijetu za koje smatra da je 'iznimno važno jer se događa preko politike kao sredstva mira i rješavanja problema'.

'Veliku ulogu u dogovoru oko iranskog nuklearnog programa odigrala je Europska unija kao svojevrsni posrednik između Teherana i Washingtona, posebno visoka povjerenica za vanjsku politiku EU-a Catherine Ashton. Nadam se da će se proces otvaranja Irana i političkoga dijaloga nastaviti', rekao je Leko.

Iako spada u crne događaje, i 2013. obilježio je nastavak rata u Siriji. 'Nastavlja se građanski rat u kojem najviše stradaju nevini civili. No u tom moru loših vijesti dobra je ta da je posredstvom diplomacije neutralizirano strašno kemijsko oružje te izbjegnut sukob većih razmjera. To pokazuje da je politički dogovor jedini način da se zaustavi rat u Siriji', izdvojio je Leko.

Papa Franjo bez problema bi se mogao naći na listi osoba koje su obilježile 2013., što pokazuje i tportalov izbor svjetske osobe godine, gdje se novi poglavar Katoličke crkve našao pri vrhu. Stoga nije ni čudno da je njegov izbor na čelo Vatikana i Leko stavio među top pet događaja ove godine.

'Dolazak novog pape na čelo Rimokatoličke crkve koji je svojom karizmom i jednostavnošću unio nove društvene vrijednosti i u socijalno ponašanje Crkve', kazao je Leko.

Sobol: Nora je ujedinila Hrvatsku

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju i izbor novog poglavara Rimokatoličke crkve našli su se i među top pet događaja koji su obilježili 2013. u životu saborske zastupnice SDP-a i predsjednice Mandatno-imunitetnog povjerenstva Gordane Sobol

'U 2013. smo imali veliku humanitarnu akciju. Sada je se lagano podsjećamo zahvaljujući navodnim aferama koje su se desile. No velika akcija za Noru u razdoblju kada je trajala ujedinila je Hrvatsku', prisjetila se Sobol događaja koji je, po njezinu mišljenju, obilježio 2013. godinu. Iako je, doista, Norina bitka za život na dva mjeseca ujedinila cijelu državu, 'Strašni Lav' zauvijek nas je napustio krajem ožujka.

Na top listi pet najvažnijih događaja Gordane Sobol našao se i plasman hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Brazil. 'Pokušala sam izbjeći nogometnu reprezentaciju, ali na kraju ipak nisam uspjela. Odlazak u Brazil čini se da će biti sportski događaj broj jedan u ovoj godini', rekla je Sobol za tportal.

Poput predsjednika Sabora, i Sobol je u privatnom životu imala razloga za slavlje. 'Meni je ove godine bilo 25 godina braka i onda smo uspjeli povodom toga i neki drugih godišnjica okupiti prvi put svu obitelj na jednom mjestu', zaključila je Sobol ljestvicu događaja koji su obilježili 2013. godinu.

Kosor: Lovrin doktorat i nagrada zasjenili su negativne događaje

Bivšoj premijerki i aktualnoj saborskoj zastupnici Jadranki Kosor 2013. zasigurno je bila jedna od najturbulentnijih godina. Kao premijerka završila je pregovore te potpisala pristupni ugovor s Europskom unijom pa stoga ni ne čudi da je i među događaje koji su obilježili 2013. izdvojila konačni ulazak Hrvatske u EU.

'Prvi srpnja jedan je od povijesnih datuma i obilježava i osvajanje zadnjeg strateškog cilja. Međutim, iako je  taj dan bio za slavlje, uz uzlazak u EU vezat će se i veliki problemi oko izmjena Zakona o pravosudnoj suradnji s članicama EU-a', kazala je Kosor tportalu.

Među top pet događaja 2013. Kosor je ubrojila i reizbor Baracka Obame kao predsjednika SAD-a (op. a., ponovno je izabran 2012., no inauguracija je bila u siječnju 2013.) te Angele Merkel. 'Njihov reizbor od važnosti je ne samo za njihove države, nego i za cijeli svijet', pojasnila je Kosor.

Iako je 18. studenoga trebao biti dan kada se cijela Hrvatska prisjeća vukovarskih žrtava, obilježavanje Dana sjećanja nakon nekoliko mjeseci napetosti i na terenu je, podsjećamo, podijelilo Hrvatsku na dvije strane, na dvije kolone. 'Hrvatsku su u 2013. obilježili događaji u Vukovaru koji su se protezali gotovo cijelu godinu, a nakon toga uslijedio je i referendum o ustavnim promjenama vezanim uz definiciju braka', istaknula je Kosor.

Među najvažnijih pet događaja bivša premijerka ubrojila je i lokalne izbore i izbore za Europski parlament, iako će se oni pravi izbori za EP, kako kaže, dogoditi sljedeće godine.

Vezano uz politički, ali i osobni život, Kosor je izdvojila i odluku HDZ-a o njezinu isključivanju iz stranke. 'Osobno mi je godinu obilježilo i to što je moj sin Lovro doktorirao i dobio Državnu nagradu za znanost. To je zasjenilo sve negativne događaje', zaključila je Kosor.

Loši potezi Kukuriku koalicije obilježili su Lesarovu godinu

Krah Plana 21 koji je rodio rekordnom nezaposlenošću -  jedan je od događaja koji je 2013. obilježio po mišljenju predsjednika Hrvatskih laburista Dragutina Lesara. Iako su u Kukuriku koaliciji na kraju godine odlučili podsjetiti na svoje poteze iz dvije godine mandata, od brojke od više od 360.000 nezaposlenih pobjeći ipak ne mogu.

'Donošenje Zakona o upravljanju državnom imovinom koji je samo Vladi dao ovlasti da upravlja i raspolaže državnom imovinom te dao im ovlasti rasprodaje', još je jedan od događaja koje je izdvojio Lesar.

Tome je dodao i 'paket radničkih zakona koji je na kraju ipak raspakiran'.

Iako dva referenduma nije spominjao, oni su vjerojatno dijelom doprinijeli tome da se na listi događaja koji su obilježili 2013. nađe i 'duboka ideološka podjela hrvatskog društva'.

'Ta je podjela rezultirala sada već nemogućnošću javne komunikacije i ozbiljnih razgovora o bilo čemu', rekao je Lesar za tportal.

Kao ni naši drugi sugovornici, ni Lesar nije mogao izbjeći stvari koje su se događale na privatnom planu. 'Nakon 18 godina u mom voćnjaku ove godine nije bilo tuče', zaključio je Lesar, inače u saborskim krugovima poznat po svojoj viljamovki.

Jandroković: Let kineske letjelice na mjesec pokazuje trendove u svijetu

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju ostvarenje je velikog vanjsko-političkog cilja i dugoročno će odrediti budućnost Hrvatske', izdvojio je HDZ-ov Gordan Jandroković kao jedan od najvažnijih događaja u 2013. godine.

Dok u Hrvatskoj događaju poput ulaska u EU nema premca, svjetska je 2013. obilovala događajima koji će itekako utjecati na budućnost. Jandrokovićev izbor svjetskog događaja možda je neobičan, no jedan od HDZ-ovih najviših dužnosnika objasnio je zašto ga smatra važnim.

'Jedan od važnijih događa je i let kineske letjelice, 'Zeca od žada', na Mjesec. Nakon 30 godina dolazi letjelica na Mjesec i to je kineska – to pokazuje trendove u svijetu i što će se događati i kako će se svijet razvijati', rastumačio je Jandroković

U top pet događaja ove godine Jandroković je ubrojio i one iz sporta i kulture - plasman hrvatskih nogometaša na Svjetsko prvenstvo u Brazil te izložbu Pabla Picassa koju su u prvoj polovici godine ugostili Klovićevi dvori u Zagrebu.

Ni Jandroković se nije libio otkriti koji mu je događaj iz privatnog života obilježio godinu. 'Godinu je obilježilo i to što mi se kći upisala na Pravni fakultet', rekao je Jandroković za tportal.

Kolman: Situacija u Ukrajini podsjetila je da u svijetu postoje i drugi igrači

'Iako se toliko puta činilo da se nikada neće dogoditi', kazao nam je HNS-ov Igor Kolman, i njemu je jedan od najvažnijih događaja 2013. ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Međutim, dodao je HNS-ovac, 'posao tek sada zapravo počinje'.

Među događaje koji su obilježili 2013. Kolman je ubrojio i 'referendumsku histeriju' u Hrvatskoj. Jedan referendum je, podsjetimo, za nama,  i to onaj kojim se većina onih koji su izišli na birališta odlučila u Ustavu definirati brak kao zajednicu muškarca i žene. Druga referendumska inicijativa koja ne želi vidjeti dvojezične ploče u Vukovaru tek je predala svoje potpise.

'Najviše me brine uloga Katoličke crkve u pokušaju destabilizacije institucija hrvatske države', kazao je Kolman.

Legalizacija bespravno sagrađenih zgrada projekt je koji najviše gura Ministarstvo graditeljstva, na čijem je čelu Kolmanova stranačka kolegica Anka Mrak Taritašpa stoga ni ne čudi da se i to našlo na Kolmanovoj listi prvih pet događaja u 2013. 'Problem ovakvih razmjera teško je riješiti na zadovoljstvo svih, ali uvođenje reda u prostor važan je dugoročni cilj Hrvatske', objasnio je Kolman za tportal.

Iako je dolazak pape Franje na čelo Katoličke crkve možda obilježio početak godine, HNS-ov Kolman među događaje iz 2013. izdvojio je nešto što je zakuhalo tek krajem godine. 'Okretanje Ukrajine Rusiji. Ljudi koji vode EU skloni su zaboraviti da na svjetskoj sceni postoje i drugi ozbiljni i vješti 'igrači', rekao je Kolman.

Kao posljednji događaj koji je, po njegovu mišljenju, obilježio 2013., Kolman je izdvojio oporavak automobilske industrije. 'I u vremenima krize auto-industrija prilagođavanjem kupcima, ogromnim ulaganjima u istraživanje i razvojem, fascinantnim tehnološkim napretkom na svim poljima i otvaranjem novih tržišta grabi naprijed. To je važna lekcija svima', rekao je Kolman

Što se pak tiče privatnog života, i u Kolmanovu privatnom životu bilo je događaja koji će mu se urezati u pamćenje. 'Moja supruga i ja prvi smo put, sada za Božić, gledali našu kćer kako nastupa na priredbi u vrtiću. To mi je jedan od najljepših događaja u godini', zaključio je HNS-ov Igor Kolman.