TAJNA VEZA

Policijski šef odavao podatke kriminalcima

Bionic
Reading

Načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Ivan Merćep, na temelju ovlasti koje ima po Zakonu o policiji, suspendirao je Zorana Petričevića, pomoćnika načelnika za kriminalističku policiju Prve policijske postaje u Splitu, piše Slobodna Dalmacija

SPLIT - Petričević je po hijerarhijskom ustroju drugi čovjek Prve policijske postaje, a na mjestu pomoćnika u toj postaji nalazi se gotovo pet godina.

Kako stoji u službenom priopćenju PU splitsko-dalmatinske, Petričević je 25. kolovoza suspendiran zbog osnovane sumnje da je počinio težu povredu službene dužnosti, 'nepravilno i nenamjensko korištenje povjerenih sredstava iz članka 112 st. 1. točka 2. Zakona o policiji te nedolično ponašanje u službi i izvan službe iz članka 112 st. 1. točka 4. Zakona o policiji'.

Bolovanje prije suspenzije

Zoran Petričević je dan prije nego što mu je izrečena suspenzijaotvorio bolovanje. O spornoj suspenziji nismo mogli dobitiPetričevićevu izjavu, jer je njegov privatni mobitel bio isključen, aon se, kako doznajemo, trenutačno nalazi na području Imotskoga.

Petričevića se sumnjiči da je tijekom prošle i ove godine odavao povjerljive informacije iz sigurnosnog sustava MUP-a za to neovlaštenim osobama. On je za korist i interes najmanje pet civilnih osoba obavio više provjera za više osoba s područja Hrvatske za koje sam nije imao nikakva interesa za obradu.

Te osobe koje je provjeravao i o njima izvještavao zainteresirane, nisu bile predmet njegova rada u policiji, kao ni neke druge kriminalističke obrade koju je vodio ili je njome koordinirao. Nismo uspjeli dobiti odgovor kako je Petričević postao predmet obrade svojih kolega, ali se do tih spoznaja moglo doći njegovim prisluškivanjem na temelju naloga istražnog suca ili praćenjem i prisluškivanjem nekih osoba s kojima je Petričević kontaktirao i koje je informirao o postojanju kaznenih prijava i drugih bitnih informacija od sigurnosnog značaja.

Pouzdano doznajemo da se radi o najmanje pet osoba koje dolaze iz krim-miljea, ali nismo mogli doznati i identitet tih osoba ni činjenicu radi li se samo o hrvatskim ili možda i stranim državljanima.

Službeno doznajemo da je Petričevićeva suspenzija rezultat rada Uprave kriminalističke policije u sjedištu Ravnateljstva. Petričeviću su oduzeti službeno oružje, iskaznica i službeni mobitel, a njegov predmet, točnije Merćepova prijava, naći će se na Prvostupanjskom disciplinskom sudu MUP-a u Splitu. Petričevićeva suspenzija ne može trajati dulje od godinu dana i dotle se njegov predmet disciplinski mora okončati.

Petričevićeva suspenzija šokirala je mnoge koji su cijenili njegov rad za vrijeme 16-godišnjeg rada u policiji. Od 1998. radio je kao pomoćnik načelnika PP Imotski, a tadašnji načelnik PU splitsko-dalmatinske 2004. dovodi ga na mjesto pomoćnika načelnika Prve policijske postaje na kojem se nalazi do trenutka suspenzije.