VIKEND AKCIJA

Policijska Noć bez alkohola

22.10.2009 u 14:28

Bionic
Reading

Potaknuta velikim brojem vozača koji su proteklog vikenda zatečeni pod utjecajem alkohola, Policijska uprava primorsko-goranska, u suradnji s Policijskom upravom istarskom, nadolazeći vikend provest će akciju Noć bez alkohola

Cilj akcije je preveniranje teških prometnih nesreća i sprečavanje stradavanja na našim prometnicama.

Osim utvrđivanja prekršaja alkoholiziranosti sudionika u prometu, u noći 24/25. listopada, od 23 do 5 sati, intencija će biti i na utvrđivanju prekršaja nepropisne brzine, koja još uvijek participira s visokih 26 posto u ukupnom broju prometnih nesreća.

Policijski podaci pokazuju da se upravo u dane vikenda događaju najteže prometne nesreće u kojima sudjeluju mlađi vozači. Proteklog je vikenda na prometnicama PGŽ zatečeno čak 36 vozača pod utjecajem alkohola, od kojih je petero zbog visoke koncentracije alkohola u krvi zadržano u posebnim prostorijama do otrežnjenja. Zanimljivo je da dobar dio pijanih vozača čine recidivisti, dakle osobe koje se više puta pojavljuju kao počinitelji istovrsnih prekršaja.

U prvih devet mjeseci, u PU PGŽ ove godine, zabilježeno je manje prometnih nesreća, kao i smrtno stradalih nego u istom razdoblju prošle godine. Poginulo je 25 osoba, dok je ozlijeđenih više nego lani. Teže je ozlijeđeno 236, a lakše 1.045 osoba.

Vozači kod kojih u Noći bez alkohola ne bude utvrđen prekršaj, a utvrdi se da u protekloj godini nisu kažnjavani u prometu, dobit će prigodan poklon – privjesak.