USTAŠKI ZLOČINI NA PAGU

Policijom na Izraelce zbog TV snimanja o konc-logorima

06.09.2015 u 23:03

Bionic
Reading

Idilična sjeverna strana Paga krije mračnu tajnu. Početkom Drugoga svjetskog rata pod vedrim nebom ustaše su uspostavile dva logora smrti. Koncentracijski logori u uvali Slana na Pagu jedini su neobilježeni, ali i gotovo zaboravljeni bivši logori u Hrvatskoj. Onamo je jučer stigla izraelska TV ekipa koja o logorima smrti priprema dokumentarni film. No, mještani su pozvali policiju zbog navodnog neovlaštenog snimanja, javlja HRT

U ljeto 1941. pod vedrim nebom živjelo je na području uvale Slana i Metajna više od osam tisuća duša, i to u neljudskim uvjetima. Njihov krimen bio je što su bili Židovi, Romi, Srbi, deportirani su iz Zagreba ili s gospićkog područja.

Logor smrti otvoren je prije 74 godine, a veliku većinu zarobljenih činile su žene - njih više od 8.000. Nakon tri mjeseca logor je zatvoren, ali bila je to uvertira u najcrnji dio hrvatske prošlosti. Nakon njega, otvoren je Jasenovac. O ovoj što zaboravljenoj, što prešućivanoj crnoj epizodi iz naše povijesti, izraelska ekipa pokušala je snimiti dokumentarac. No, mještani Metajne su pozvali policiju.

Dani Novak, 70-godišnji Židov iz SAD-a, došao je kako bi ispričao kalvariju svoje obitelji. 'Došao sam istražiti mjesto na kojem su bile moja baka i teta. Znam da su bile zatočene u jednoj kući u Metajni', kazao je Novak za HRT

Netko je, međutim, nazvao policiju u Novalji, dojavljujući im da više osoba snima školu. Policija tvrdi da TV ekipi nisu oduzimane putovnice. 'Policija im je u prvom naletu oduzela pasoše, ali poslije su se vrlo korektno ponijeli', rekla je Sanja Zoričić Tabaković, predstavnica židovske nacionalne manjine grada Zagreba.

U mjestu u čijoj je okolici najstrašnijom smrću umrlo 8.000 ljudi vlada zavjet šutnje. Rijetki progovaraju, negirajući užasni događaj.

'Našli su se svi mještani uvrijeđeni jer oni stalno dolaze. Oni tu snimaju da su neke kuće, da su u nekim kućama bili logoraši, što nije istina', rekao je Ante Kurelić za HRT.

Izraelska ekipa napustila je otok pod pratnjom policije. Snimanje se nastavlja na Petrovoj gori.