ZLOPORABE POLOŽAJA I OVLASTI

Policiji pune ruke posla u Varaždinu

06.02.2012 u 20:01

Bionic
Reading

Istrage vezane uz zloporabe položaja i ovlasti u gradu Varaždinu nisu završene i policija s time ima još mnogo posla, istaknuo je načelnik varaždinske Policijske uprave Rade Sitar predstavljajući danas na konferenciji za novinare rezultate rada varaždinske policije u prošloj godini

'Sigurno će biti novih kaznenih djela. O kojim se osobama radi, zasad nećemo govoriti jer se radi o predmetima koje obrađuje i USKOK', rekao je Sitar i dodao da će javnost o onome što radi varaždinska policija biti pravodobno obaviještena.

Sigurnost na području varaždinske Policijske uprave tijekom 2011. ocijenio je dobrom, dodajući da je u odnosu prema 2010. za šest posto smanjen broj kaznenih djela te da je od ukupno 2295 kaznenih djela varaždinska policija razriješila 76 posto.

Gospodarski kriminal lani je smanjen za 19 posto u odnosu prema pretprošloj godini, ali je na tom području bilo više zloporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju i pronevjera. Znatno se povećao broj kaznenih djela vezanih uz korupciju. Lani ih je bilo 163, a godinu prije 16.

Zabilježena su i 94 slučaja primanja mita i 43 slučaja davanja mita, što se većinom odnosilo na istragu u vezi sa sređivanjem invalidskih mirovina. Zabilježeno je i 26 slučajeva zloporabe položaja i ovlasti, vezanih najviše uz istragu u gradu Varaždinu.

Sitar je istaknuo da se lani na području varaždinske Policijske uprave dogodilo najmanje prometnih nesreća i da je bilo najmanje poginulih osoba u prometu u posljednjih deset godina, a u prometnim nesrećama poginulo je 13 osoba.

Nije se dogodilo nijedno ubojstvo, ali su se dogodila dva pokušaja ubojstva. U odnosu prema 2010. godini, znatno se povećao broj požara - s 94 na čak 316.

Broj kaznenih djela vezanih uz zloporabu droga povećan je za 18 posto. Povećanje od 46 posto zabilježeno je u 'navođenju na trošenje droge'. Proizvodnja i preprodaja droga porasli su za 13 posto, a posjedovanje droga smanjeno je za 16 posto.