INCIDENT U VARAŽDINU

Policija utvrdila da je postupala zakonito, pa diže optužni prijedlog protiv pretučenog mladića

21.02.2018 u 19:24

Bionic
Reading

Policijsko postupanje nad 17-godišnjakom u Varaždinu bilo je zakonito, a protiv njega i još dvojice mladića podnijet će se optužni prijedlog zbog remećenja javnog reda i mira, navodi u srijedu varaždinska Policijska uprava u priopćenju u vezi s utvrđenim okolnostima tog slučaja

Slučaj u kojem je majka 17-godišnjaka optužila policajce da su joj ozlijedili sina kad je prijavio slučaj remećenja javnog reda i mira izazvao je mnoge reakcije u javnosti, a varaždinska Policijska uprava danas je u vezi s tim slučajem poslala priopćenje o svim utvrđenim okolnostima.   U priopćenju se navodi da su u cijelosti razjašnjene "sve okolnosti događaja, a posebice sve okolnosti koje su prethodile policijskom postupanju prema 17-godišnjaku“.

Tako je provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je maloljetnik 18. veljače 2018. neposredno poslije ponoći, prilikom izlaska iz noćnog kluba, sudjelovao u remećenju javnog reda i mira tako što je vikao i vrijeđao goste, a u jednom je trenutku i fizički nasrnuo na 22-godišnjaka. Nakon toga letvom je napao trojicu mladića u dobi od 20, 22 i 23 godine i pokušao se udaljiti, ali ga je 22-godišnjak sustigao i srušio, a 23-godišnjak ga je udario po licu.  

Policija navodi da će protiv trojice osumnjičenika, 17-godišnjaka, 22-godišnjaka i 23-godišnjaka, podnijeti optužne prijedloge zbog remećenja javnog reda i mira.  U priopćenju se dodaje da je, na temelju članka 154. Pravilnika o načinu policijskog postupanja, glavni ravnatelj policije Nikola Milina sastavio stručni tim Ministarstva unutarnjih poslova koji se uključio u prikupljanje svih obavijesti o uporabi sredstava prisile prema 17-godišnjaku.  

"Uvidom u snimku videonadzora potvrđeno je da su sredstva prisile upotrijebljena opravdano i zakonito budući da se maloljetnik nasilnički ponašao, prijetila je opasnost od samoozljeđivanja i ozljeđivanja policijskih službenika, a na upozorenja i zapovijedi da se smiri maloljetnik se oglušio.

Među ostalim, uvidom u službenu dokumentaciju utvrđeno je kako su nakon uporabe tjelesne snage i sredstva za vezivanje 17-godišnjak i njegova majka izjavili da nemaju primjedaba na postupak uporabe sredstava prisile policijskih službenika, što su vlastoručno upisali i potpisali", navodi se u policijskom priopćenju te dodaje da je stručni tim MUP-a utvrdio da su policijski službenici sredstva prisile uporabili zakonito i opravdano te da pritom nisu utvrđene nepravilnosti.  

Iz varaždinske policije već su u ponedjeljak, nakon nekih medijskih napisa o slučaju, opovrgnuli da je maloljetnik ozlijeđen u policijskom postupanju.