DIVLJACI U PROMETU

Policija u Sarajevu oduzima automobile

08.06.2009 u 10:32

Bionic
Reading

Policija u Sarajevu počela je plijeniti automobile kojima upravljaju višestruki prekršitelji prometnih pravila kako bi ih natjerala da konačno počnu poštivati zakone, prenose u ponedjeljak lokalni mediji.

Kako piše "Oslobođenje", policija je u akciji započetoj prije dva tjedna privremeno oduzela tri putnička automobila kojima su upravljale osobe registrirane kao višestruki prekršitelji prometnih pravila, a najavljeno je kako će se pljenidbe nastaviti.

"Imamo zavidnu potporu građana koji su siti bahatih vozača. Ovo je jedna od mjera koja će pokazati da se i takvima može stati u kraj", izjavio je zapovjednik Postaje za sigurnost prometa pri sarajevskoj policiji Nusret Selimović

Policija u glavnom gradu BiH trenutačno u svojim evidencijama ima 225 vozača koji su počinili brojne prometne prekršaje, od prebrze vožnje i prolaska kroz crveno svjetlo na semaforu pa do upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

Rekorderi su dvojica dvadesetogodišnjaka. Denis Kondo "nakupio" je 203 prekršaja i kaznenih prijava i za što državi još uvijek nije platio dusuđenih 25 tisuća konvertibilnih maraka (12 i po, tisuća eura) kazne.

Njegov vršnjak Haris Ekmeščić napravio je pak 205 prekršaja.

Ranije je zakon za takve slučajeve predviđao novčane kazne, mjere zabrane upravljanja automobilom te kaznene bodove no novi Zakon o prekršajima Federacije BiH policije je dao i mogućnost pljenidbe vozila i to bez obzira je li riječ vozač vlasnik automobila u kojemu je počinjen prekršaj ili ne.

"Tako će građani ubuduće dobro razmisliti prije nego li nekome ustupe automobil", kazao je Selimović.

Zakon predviđa kako zaplijenjeno vozilo ostaje u policijskoj garaži do okončanja sudskog postupka no postoji mogućnost i trajnog oduzimanja vozila.