REPRESIJA U OPATIJI

Policija: Svjedoci kažu da nije bilo premlaćivanja

03.01.2011 u 16:18

Bionic
Reading

Poznati opatijski glazbenik Damir Tomić zvan Jabuka proveo je punih 12 sati prvog dana godine u zatvoru. Prije toga verbalno se sukobio s policajcima koji su mu uzvratili batinama. Policija pak demantira premlaćivanje Tomića

. PoFrka s 'dečkima u plavom' započela je u tri sata na pozornici Ljetne pozornice u Opatiji, gdje su rock bendovi zabavljali uglavnom mlađu publiku za doček Nove godine. 'Završio sam svoje nastupe. Sve je bilo OK, dok u tri sata, kada je trebala nastupiti Infekcija, nisu došli policajci', započinje svoju priču Jabuka, jedan od organizatora i voditelj programa dočeka na Ljetnoj pozornici. Objašnjavao im je, kaže, da ima dozvolu od Grada Opatije za sviranje do četiri sata te da se obrate Gradu ako mu ne vjeruju. No oni su ipak zaustavili koncert.

'Bio sam ljut što su prekinuli dobru atmosferu i zato sam im rekao da se gone u k...', priča Jabuka koji je zatim od jednog policajca dobio šaku u glavu nasred bine. 'Tada je nastao pravi kaos, ljudi su mi priskočili u pomoć, bio sam bijesan, izgubio sam živce i ispalio im nekoliko psovki jer znam da me ne smiju tući', nastavlja Jabuka kojeg su 'plavci' potom, kako kaže, zgrabili i uz prijetnje odveli u svoje vozilo. Putem su im, priča, neki cura i dečko viknuli da me ne tuku, a policajac je curu bacio na pod, zavrnuo joj ruku iza leđa i pritom joj potrgao kaput.

'Uzalud su bili moji pokušaji da ih uvjerim da su u krivu i da su uništili cijeli doček te sam im govorio da ih može biti sram. Vrijeđanje je nastavljeno u postaji', objašnjava Jabuka, koji je tamo napuhao 1,5 promila. Tvrdi da se, kako se posao približavao kraju, opustio i popio nekoliko rundi.

No ni tu nije kraj. 'Stepenicama koje vode u pritvor, trojica policajaca su me tukla, jedan po glavi, drugi u trbuh, a treći po leđima', govori Jabuka. Prespavao je tamo koliko je mogao, a u 16 sati istoga dana, nakon što je ponovo dao istu izjavu, odšetao se 20 metara dalje, svojoj kući. 'Pitali su me imam li nadimak, a rekao sam im da me zovu Kruška, čak sam im htio reći da je ime mog oca Paul McCartney', šali se Jabuka.

Dok ga je dogradonačelnik Opatije Ernie Gigante Dešković odmah nazvao i ispričao mu se zbog svih neugodnosti koje je doživio, od policije će dobiti prijavu za remećenje javnog reda i mira. 'Pitao sam ih koliko to košta i dobio nevjerojatan odgovor – kao jedan radni dan', kaže nam 31-godišnji Jabuka, ne shvaćajući da se cijela ta frka dogodila za nekih 50 kuna. 'Ovo se ne smije tolerirati, policajci bi se trebali ponašati kao ljudi, a ne biti đubrad', završava Jabuka.

Glasnogovornik PU primorsko-goranske Tomislav Veršić rekao nam je samo da se radi o remećenju javnog reda i mira, no da se za više informacija obratimo načelniku opatijske Policijske postaje Damiru Brnasu. Na naš poziv Brnas se začudio zbog toga što glasnogovornik, koji inače daje sve informacije novinarima, upućuje na njega te nam, prije no što se čuje s njim, nije htio ništa reći.

Uz isprike, jer ga glasnogovornik nije ranije obavijestio, načelnik Brnas nam je ipak rekao što je izvidima dosad utvrđeno. On tvrdi da su policijski djelatnici oko tri sata tražili organizatora javnog okupljanja ispred Festivala Opatija, raspitujući se koliko će još grupa svirati, no i da ga tamo nije bilo. Napominje da niti jedan policajac od nikoga nije tražio da se novogodišnji program prekine. Prišao im je tada, kaže načelnik, Jabuka, koji prema njegovim riječima nije niti organizator niti voditelj javnog okupljanja već voditelj programa, te se počeo prema njima neprimjereno ponašati.

‘Nakon upozorenja, u vidno alkoholiziranom stanju, nastavio je s vrijeđanjem policajaca te je doveden u postaju gdje mu je utvrđena koncentracija alkohola od oko dva promila. Procedura je takva da se prije privaranja do otrežnjenja pozovu djelatnici Hitne medicinske pomoći, koji su utvrdili da nije ozlijeđen i da je sposoban biti u pritvoru te je tamo i odveden’, priča načelnik.

Na naš upit je li bilo fizičkog napada od strane policije, Brnas to opovrgava. ‘Svjedoci koje smo prikupili, rekli su nam da to nije istina’, zaključuje Brnas.