NA RUBU INCIDENTA

Policija spriječila kontakt u Savskoj, troje uhićenih

  • +16

Protuprosvjed protiv šatoraša u Savskoj

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filić/PIXSELL

Bionic
Reading

Nekoliko stotina sudionika protuprosvjeda 'Stop teroru šatoraša' razišlo se kućama i prema Trgu bana Jelačića nakon što ih je policija spriječila u namjeri da dođu pred šator u Savskoj ulici, u kojem se okupljaju razvojačeni branitelji koji traže ostavku ministra branitelja Predraga Matića. Policija je kordonom zaustavila protuprosvjednike nekoliko stotina metara od cilja, a u incidentima je uhićeno najmanje troje protuprosvjednika i prosvjednika

S obje strane čuli su se povici 'Hrvatska, Hrvatska', a pjevale su se i domoljubne pjesme. Na trenutke je izgledalo da će protuprosvjed izmaći kontoli, a i s druge strane se okupilo više stotina osoba koje su došle podržati 'šatoraše' te dobacivati uvrede protuprosvjednicima. No policija je odlučno spriječila svaku mogućnost kontakta između dvije skupine.

Policija je, prema službenim podacima, privela tri osobe za koje se još uvijek ne zna kojoj skupini pripadaju, javlja Hina. Promet Savskom i Vukovarskom ulicom neko vrijeme bio je blokiran, a normalizirao se iza 16 sati.

Policija je kordonom bila napravila stotinjak metara duboku tampon zonu i onemogućila izravan kontakt s braniteljima kojih je, po novinarskoj procjeni, bilo oko 700 i koji su se, mahom u vojnim odorama, okupili u Savskoj, stotinjak metara ispred broja 66, gdje su čekali eventualni dolazak prosvjedne kolone.

Što se sve događalo tijekom prosvjeda, tportal je prenosio uživo.

17.00 S mjesta prosvjeda u Savskoj otišli su i posljednji pripadnici interventne policije. Sada je tu samo uobičajen broj policajaca koji redovito dežuraju uz šator pred Ministarstvom branitelja.

16.27
Razilaze se i branitelji koji su došli dati podršku šatorašima u Savskoj 66.

16.13
Protuprosvjednici se razilaze, prema nekim informacijama dio njih vraća se na Trg bana Jelačića. Kako neslužbeno doznajemo, tri osobe koje su uhićene kod Koranske ulice navodno su pripadnici navijačke skupine Bad Blue Boys, a ne branitelji.

15.57
Još nekoliko osoba na strani branitelja navodno je uhićeno u Vukovarskoj, dok policija tjera protuprosvjednike da se raziđu. U njihovim redovima je i Marija Gregorić, 80-postotni invalid, koja uzdržava sina i kaže da bi rado, ako ništa drugo, na objed u braniteljski šator.

15.44
Policijske sirene čuju se iz smjera Vrbika, u Vukovarskoj. Oko stotinu protuprosvjednika nalazi se na križanju Koranske i Vukovarske, policija ih blokira. Istovremeno, policija je privela dvoje šatoraša koji su pokušali proći do protuprosvjednika na Savskoj.

15.30
Invalidi u kolicima u prvim su redovima s druge strane Savske. Prometa nema, naš reporter javlja da je situacija vrlo napeta. Među šatorašima su Velimir Bujanec i Vesna Balenović.

15.26
Policija je spriječila nekolicinu šatoraša koji su pred neboderom Zagrepčanke pokušali otići do protuprosvjednika

15.20
Policija ne pušta prosvjednike dalje. Napravljena je tampon zona. Promet Savskom je prekinut, prosvjednici su se s nogostupa preselili na cestu. S druge strane raskršća, ori se pjesma 'Zovi, samo zovi' i vide se skupine muškaraca za koje se pretpostavlja da su branitelji iz Savske.

15.14 Policija je napravila 'čep' u Savskoj, neposredno pred križanjem s Vukovarskom, svega nekoliko stotina metara od braniteljskog šatora. Počelo je nasilno probijanje policijskog kordona, ali je policija ubrzo nadjačala prosvjednike i učvrstila kordon. Čuju se povici 'Ostojiću, srami se'. Policija kamerama snima protuprosvjednike.

14.55
Kolona prolazi nogostupom Savskom cestom uz hotel Westin,sve protječe mirno, tu i tamo netko poviče 'Hrvatska, Hrvatska', policije je sve više. Marija Gregorić, 80-postotni invalid, uzdržava sina i hoće, ako ništa drugo, na ručak u Savsku 66. 

14.40
Prosvjedna kolona sporo se kreće Ilicom, prema slobodnoj procjeni broj prosvjednika raste i sad ih je nekoliko stotina. Među njima je i saborski zastupnik Branko Vukšić. Sve protječe mirno i dostojanstveno, prosvjednici ništa ne uzvikuju, policija ih nadzire, nema ni reakcije prolaznika.

14.26
Formirala se grupa od oko 40 ljudi, čekaju s transparentima u kojima se ističe da iza šatoraša stoje Klemm i Karamarko. Ispred Occupy Hrvatske progovorio je Dražen Heroić, inače iz Udruge slobodarskih aktivista, koji je rekao da oni više ne mogu dopustiti bujanje nacionalizma, da je sve to već bilo viđeno u Vukovaru kad su se rušile ploče s ćiriličnim natpisima, da šatoraši ne predstavljaju branitelje u cjelini, već je to jedna mala skupina koja 'brine za svoju guzicu'.

14.17
Prosvjednik Stipe Radilović, koji se našem reporteru predstavio kao branitelj i bivši pripadnik 102. novozagrebačke brigade, kaže da mu je žao što se ljudi nisu u većem broju okupili na Trgu bana Jelačića.

Nosi natpis 'Jesmo branitelji, ali nismo stvoritelji Hrvatske' i kaže da protuprosvijed ne smatra provokacijom prosvjednicima iz Savske 66, nego demokratskim izražavanjem mišljenja.

'Šatoraši ruše lijevu vladu', kaže Radilović i dodaje da nije na Trgu bana Jelačića vidio nikog od svojih suboraca, a ne misli ni da će mu se pridružiti.

Protuprosvjed Vanja Majetić/tportal.hr

Matić: Samo da ne bude fizičkog kontakta!

Prosvjed protiv branitelja koji već više od četiri mjeseca prosvjeduju ispred resornog ministarstva, organizira pokret Occupy Croatia. Iz zagrebačke policije poručuju da će budno pratiti prosvjed protiv branitelja, koji također nije prijavljen, a ministar branitelja Predrag Matić nada se da će sve proteći u miru.

'Osobno ne podržavam ni verbalna vrijeđanja, a ne daj Bože da bi došlo do bilo kakvog fizičkog kontakta. Dakle, pravo na prosvjed svima u okviru demokratskih standarda koje je Hrvatska zaslužila. Kao hrvatski branitelji borili smo se za to da svatko ima pravo izraziti svoje nezadovoljstvo u granicama demokratskih standarda i ponašanja', rekao je Matić.

Organizatori prosvjeda u priopćenju navode kako 'ekscesni nacionalizam i netolerancija prema drugima i drugačijima nisu samo prolazne slabosti, nego postaju temeljne 'vrijednosti društvene zajednice' koje se, kako kažu, trenutno manifestiraju u Savskoj 66.

Ističu da je prosvjed branitelja od početka ilegalan te da manji dio braniteljske populacije već više od 120 dana u strahu drži i politiku i institucije i iznad svega ljude ove zemlje.

Jedan od vođa prosvjeda branitelja Đuro Glogoški poručio je da svatko ima pravo iskazati svoje nezadovoljstvo te da je to i bit demokracije, ali da bi bilo zanimljivo istražiti njihovu pozadinu.

Post by HRT4.