u armeniji

Policija privela 65 prosvjednika blizu ruske vojne baze

08.01.2023 u 16:19

Bionic
Reading

Policija je u Armeniji u nedjelju, nedaleko od ruske vojne baze privela 65 prosvjednika koji traže da Moskva intervenira i, kako su zatražili, razbije blokadu etničke armenske enklave koju provodi Azerbajdžan, izvijestila je ruska novinska agencija Interfax.

Oko 200 prosvjednika, okupljenih ispred vojne baze u sjevernome gradu Gyumriju traži da ruske mirovne snage deblokiraju jedinu cestu, koridor Lachin, koji povezuje Armeniju i pretežno etnički armensku enklavu Nagorno-Karabah.

Od 12. prosinca cestu su djelomično blokirali ljudi koji su se predstavili kao ekološki aktivisti iz Azerbajdžana. Prometovanje cestom je ograničeno.

Azerbajdžanske vlasti tvrde da njihova akcija ne znači potpunu blokadu, no etnički armenski dužnosnici iz Nagorno-Karabaha kažu da zbog blokade stanovništvu nedostaju hrana, lijekovi i gorivo.

Koridor omogućuje opskrbu iz Armenije za 120 000 etničkih Armenaca koji kontroliraju planinsko područje, a od 2020. nadziru ga ruske mirovne snage.

Nagorno-Karabah je međunarodno priznat kao dio Azerbajdžana, no njegovi su stanovnici većinom etnički Armenci. Taj dio nije pod kontrolom Bakua još od rata koji je ondje bjesnio kasnih osamdesetih i početkom devedesetih, u vrijeme raspada Sovjetskog Saveza.

Godine 2020. Azerbajdžan je ponovno zauzeo teritorij unutar i oko enklave. To se dogodilo nakon drugoga ratnog sukoba koji je završio primirjem uz rusko posredovanje, a mirovne snage raspoređene su duž koridora Lachin, koji je postao jedina ruta za ulazak u Nagorno-Karabah i izlaz odande.