JEDNOM NAPADAČU KAZNENA PRIJAVA

Policija prešutjela pištolj, ima li Bruno Marić dozvolu za njegovo nošenje?

12.10.2016 u 12:54

Bionic
Reading

Nogometni sudac Bruno Marić, napadnut u utorak poslijepodne u jednom restoranu u Stobreču pokraj Splita, događaj je okarakterizirao kao 'pokušaj likvidacije', no splitska policija zasad se zadržala na 'pokušaju nanošenja teških tjelesnih ozljeda'

Upravo s takvom kvalifikacijom danas će privedenog 22-godišnjaka, osumnjičenog da je jedan od nekoliko napadača na Marića, proslijediti na daljnju obradu Državnom odvjetništvu. Za ostalima još tragaju.

U restoranu Epetion u utorak oko 15.30 sati grupa maskiranih osoba napala je nogometnog suca, u Dalmaciji poprilično neomiljenog zbog čestih sudačkih 'grešaka' u korist Dinama i javnog druženja s igračima tog zagrebačkog kluba. U incidentu koji je po tvrdnjama svjedoka trajao manje od pola minute navodno su koristili palice i šipke, no težina ozljeda samog Marića nije poznata jer je odmah nakon obrade u Hitnoj pomoći na osobnu odgovornost odlučio napustiti splitsku bolnicu.

Njegov odvjetnik Vladimir Gredelj izjavio je da je Marić u to vrijeme bio naoružan te da je potegao pištolj 'kako bi jednom od napadača objasnio da ga može upotrijebiti'. Ovaj dio priče splitska policija potpuno je prešutjela u svom izvještaju, a na dodatni upit tportala poručili su da zasad ništa neće komentirati.

'Ima li napadnuti 44-godišnjak dozvolu za nošenje oružja i pod kojim uvjetima ga može pokazati ili upotrijebiti na javnom mjestu', upitali smo Ministarstvo unutarnjih poslova. Dok čekamo odgovor, neslužbeno smo doznali da - za razliku od dozvole držanja oružja u kući - dozvolu za njegovo nošenje civilne osobe dobivaju iznimno rijetko, pogotovo otkako je prije nekoliko godina postrožen zakon.

Napad na Marića javno je osudio splitski gradonačelnik Ivo Baldasar. 'Izražavam žaljenje i zabrinutost zbog nemilih scena koje su se dogodile, a koje su mogle imati i puno ozbiljnije posljedice. Očekujem da se svako nasilje sankcionira i omogući sigurnost svim građanima i posjetiteljima Splita', kazao je Baldasar.

'Nasilje nije put za rješavanje bilo kakvog problema. Svi smo svjesni dubokih anomalija u hrvatskom nogometu i nepravde koja često boli i izaziva gnjev, ali ništa nije i ne može biti povod ili alibi za nasilje i ugrožavanje nečijeg života. S obzirom na to da se radi o ozbiljnom društvenom problemu koji nadilazi nogometne stadione, pozivam sve odgovorne - osobito buduću Vladu - na hitnu provedbu Zakona o sportu i institucionalno rješavanje nagomilanih problema u hrvatskom nogometu', pozvao je Baldasar.

Oglasio se i splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, osudivši 'nasrtaj na bilo koju osobu' jer, smatra, to nimalo ne pridonosi rješavanju nagomilanih problema u našoj zajednici.

Novinari su Ževrnju zamolili da prokomentira činjenicu da Bruno Marić, inače gradski vijećnik HDZ-a u Daruvaru, naoružan dolazi u restorane. 'To je više pitanje za druga državna tijela, za sudstvo i policiju', kazao je Ževrnja.


448176,448101,427180,397302