DOWNLOAD ZA OSOBNU UPOTREBU

Policija prekršila zakon uhićenjem braće zbog skidanja filmova!

13.03.2012 u 11:24

Bionic
Reading

Uhićenjem dva brata iz Kaštel Štafilića zbog downloada softvera i filmova s interneta za osobnu upotrebu MUP je prekršio ne samo zakone Republike Hrvatske, već i tumačenje Ustavnog suda o Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima (ZAP), piše Novi list

Naime, Novi list navodi da u zakonu koji se odnosi na dio sa skidanjem filmskih djela zakonodavac, odnosno hrvatska država prilikom pisanja Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima napravio je iznimku za softver. Prava kreatora softverskih programa stavljena su pod 'srodna prava' te se na njih izrijekom ne odnosi 82. članak tog zakona koji kaže da svatko ima pravo za vlastitu upotrebu snimiti autorsko djelo, s ogradom da ne smije imati bilo kakvu komercijalnu namjenu.

Zaštita autorskih prava nametnuta je i međunarodnim dokumentima kojih je Hrvatska potpisnik, no njima se svakoj nacionalnoj državi ostavlja na volju da odredi iznimke od tih autorskih prava. Policija je u slučaju iz Kaštela otišla mimo zakona kod prijave zbog skidanja filmova s interneta. Naime u ZAP-u se izrijekom u 82. članku navodi da je dopušteno za osobnu upotrebu skinuti i na magnetski medij (disketu, CD, DVD, Blue-ray, tvrdi disk) spremiti autorsko djelo i bez dozvole autora. Pri tome su filmska djela navedena kao klasična autorska djela, tako da za njih ne vrijedi iznimka kao za softver. 

Takvo stanje je odlukom iz prosinca 2006. godine potvrdio i Ustavni sud Republike Hrvatske koji je naveo da je smisao naknade na kupnju magnetskih medija baš taj da se autorima plati naknada za te slučajeve kad se njihovo djelo skida za osobnu upotrebu, zaključuje riječki dnevnik.