BEČKO SVEUČILIŠTE

Policija prekinula dvomjesečni studentski prosvjed

21.12.2009 u 18:47

Bionic
Reading

Prosvjedni pokret austrijskih studenata doživio je u ponedjeljak snažan udarac jer je policija prekinula dvomjesečno prosvjedno sjedenje u zgradi bečkoga sveučilišta.

Studenti demonstriraju od listopada i traže besplatno visoko obrazovanje i bolje financiranje. Njihov se pokret proširio iz Beča na ostale austrijske gradove i na Njemačku. Glasnogovornik studenata i bečko Sveučilište potvrdili su da je policija otjerala skupinu prosvjednika, od 15 do 40 studenata, iz glavne predavaonice, te da nije bilo uhićenih.

Osim toga, osamdesetak beskućnika koji su se prošlih tjedana sklonili u predavaonicu, također je moralo otići. Glasnogovornik prosvjednika Gabriel S. koji nije želio odati svoje prezime, rekao je da vlasti dosad nisu reagirale na studentske zahtjeve.

'Dosad je reakcija nula', rekao je 24-godišnji student prava i dodao da političari ignoriraju pitanje austrijskog osiromašenog i pretrpanog visokog školstva. Lani su ukinute školarine i najesen je narastao broj upisanih. Na austrijskim fakultetima nema prijamnih ispita osim na studijima poput medicine.

Iako uprave fakulteta podupiru studentske zahtjeve da se pojača financiranje, ali ne slažu se s zahtjevom da obrazovanje bude svima dostupno unatoč povećanome broju studenata.