apel građanima

Policija se oglasila oko izvanrednih uvjeta na cesti, evo na što morate paziti!

02.03.2018 u 20:55

Bionic
Reading

Kako se i u predstojećem razdoblju očekuje kiša, vjetar, magla i snijeg u gorskim, ali i u nizinskim predjelima policija vozačima preporučuje dodatni oprez i podsjeća da je vožnja pod takvim uvjetima otežana pa se povećava i opasnost od prometnih nesreća.

Prije svega tijekom cijelog zimskog računanja vremena za vožnju su (pod prijetnjom kazne od 300 kuna) neophodna kratka svjetla, a za zimskih uvjeta, kada je na kolniku poledica ili je prekriven snijegom, promet nije dozvoljen bez propisane zimske opreme.

Bez zimske opreme slijedi isključenje i novčana kazna, a vozači su, osim toga, prije uključivanja u promet, dužni očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu, podsjeća policija.

Na put odmorni i dobro informirani

Stoga savjetuju da na put uvijek krećete odmorni, izbjegavate polazak na duže putovanje neposredno nakon završetka radnog vremena te da se na auto-karti upoznajte s dionicom kojom želite putovati, ali i s alternativnim pravcima.

Prije putovanja pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama, a ako su najavljene veće snježne oborine ili druge vremenske nepogode, odgodite putovanje ili odaberite druga prijevozna sredstva (npr. vlak).

Za odlazak na posao i druge obaveze u gradu, za vrijeme većih snježnih padavina, koristite vozila javnog gradskog prijevoza.

Bez obzira na korištenje zimskih guma, lance za snijeg i lopatu (manju) uvijek držite u vozilu.

Prije polaska na put obavezno vozilo očistite od naslaga snijega i leda na svim staklima (nečista i zaleđena stakla povećavaju "mrtve kutove"), provjerite ispravnost svjetala i ostale signalizacije, vanjska i unutarnja vozačka zrcala (retrovizore), gume i opremu vozila, promijenite istrošene metlice brisača.

  • +2
Ledena kiša otežava promet Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Pun rezervoar i zimske gume na svim kotačima

Prilikom polaska na duži put, gorivom potpuno napunite rezervoar, a tijekom putovanja, kada kazaljka na pokazivaču goriva pokazuje razinu ispod pola, dopunite rezervoar te  izbjegavajte vožnje na rezervi.

Prilikom opremanja vozila zimskim gumama (pneumatici, oznaka M + S), u policiji naglašavaju zakonsku obavezu korištenja takvih guma na svim kotačima vozila, a ne samo na pogonskim. Zimske gume samo na pogonskim kotačima i prednjim pogonom omogućuju uspon uzbrdicom, no kod spuštanja nizbrdicom, stražnji dio vozila nije stabilan. Koristite pneumatike koje propisuje, odnosno preporuča, proizvođač vozila.

Vodite računa da se lanci za snijeg proizvode prema veličinama (dimenzijama) guma. Predlažemo da i prije polaska na put barem jedanput osobno obavite probu postavljanja lanaca za snijeg za vaše vozilo.

Brzinu kretanja vozila prilagodite stanju na cesti i uvjetima vidljivosti. Poštujte ograničenje brzine (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom), a pri vožnji u kolonama povećajte razmak između vašeg i vozila ispred vas imajući na umu duži zaustavni put.

Izbjegavajte nagla kočenja, nagla okretanja upravljača te pretjecanja

Pri temperaturama ispod nula stupnjeva na određenim mjestima (usjeci, mostovi, vijadukti, nadvožnjaci), dolazi do pojave "ledene zasjede" pa na tim mjestima budite još oprezniji.

Ukoliko ipak dođe do prometne nesreće, mjesto događaja odmah osigurajte na način kako bi otklonili nove opasnosti te žurno obavijestite policiju.

Kada se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, odnosno koristite svjetliju odjeću.

Koristite bicikle s ispravnom signalizacijom uređajima i opremom jer je vrlo bitno da vas ostali vozači na vrijeme uoče. Noću i danju za vrijeme smanjene vidljivosti, prilikom vožnje biciklom koristite reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću.

Vozači traktora i radnih strojeva provjerite tehničku ispravnost vozila, kao i ispravnost svjetla i ostale signalizacije priključnih vozila.