DESECI TISUĆA STUDENATA NA ULICAMA

Policija ponovno mlatila studente u Španjolskoj

Nasilje na ulicama Barcelone

Nasilje na ulicama Barcelone

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Samo tjedana dana nakon što se Španjolska dignula na noge zbog policijske brutalnosti tijekom studentskih prosvjeda u Valenciji, slična scena ponovila se danas u Barceloni. Deseci tisuća studenata ponovno su izašli na ulice španjolskih gradova kako bi prosvjedovali protiv mjera štednje u obrazovanju, ali i zbog policijske brutalnosti na prošlotjednim prosvjedima

Deseci tisuća studenata ponovno su izašli na ulice prosvjedovati zbog mjera štednje zbog kojih su mnoge učionice ostale bez grijanja.

Prosvjedi u Madridu i Valenciji bili su uglavnom mirni, no do nasilja je došlo u Barceloni gdje su prosvjednici zapalili kontejnere sa smećem i porazbijali prozore na zgradi burze. Policija je odmah žestoko odgovorila te palicama rastjerala studente.

Španjolska ekonomija suočena je s nizom žestokih mjera štednje kako bi vlasti mogle doseći zadano smanjenje deficita, koje je zatražio Bruxelles.

Reuters

Reuters

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Prošlotjedna žestoka reakcija policije tijekom prosvjeda u Valenciji razbjesnila je Španjolce, a analitičari predviđaju da će se prosvjedi intenzivirati kada započne uvođenje daljnjih mjera štednje u javnom sektoru.

Prema procjenama glavnog španjolskog studentskog udruženja, danas je na ulice Barcelone izašlo 70 tisuća studenata, a na ulice Valencije 60 tisuća. Policija pak procjenjuje da ih je bilo upola manje.

Studenti su tijekom prosvjeda u rukama držali knjige, ali i transparente sa sloganima - 'Na prodaju: javno obrazovanje', 'Ovo nije država za mlade' i 'Studenti, ne delikventi'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi