UPOTREBA SILE

Policija ozlijedila 16-godišnjaka prilikom privođenja?

07.11.2010 u 20:56

Bionic
Reading

Šesnaestogodišnjak iz Bjelovara teže je ozlijeđen prilikom privođenja u policijsku postaju, priopćila je večeras bjelovarsko-bilogorska Policijska uprava, koja navodi da je uporaba sredstava prisile bila zakonita i opravdana, a je li bila razmjerna pruženom otporu, utvrdit će specijalisti iz Ravnateljstva policije.

Opisujući događaj, policija navodi kako je sinoć u 21,30 sati dobila prijavu da skupina mladih mladih galami i razbija steklene boce u prolazu kod zgrade Bjelovarsko-bilogorske županije u Ulici dr. Ante Starčevića. Ophodnja od tri policijska službenika zatekla je sedmero mladih u dobi od 16 do 18 godina kako sjede na travi i piju pivo. Šestero se identificiralo, a mladić o kojem se radi, za kojeg se kasnije utvrdilo da je 16-godišnjak iz Bjelovara, nije imao osobne dokumente, dao je podatke nepostojeće osobe iz Zagreba i dvaput je odbio poći u postaju radi utvrđivanja identiteta. Nakon toga, navodi policija, dvojica policajaca su ga uhvatili za nadlaktice obje ruke.

"Krećući se u smjeru službenog vozila mladić se opirao pokušavajući se osloboditi iz zahvata, te je u jednom trenutku naglo trznuo desnom rukom unazad da bi se odmah potom požalio na bol u predjelu desnog ramena, nakon čega ga policijski službenici puštaju iz zahvata i službenim vozilom privode u policijsku postaju", navodi se u priopćenju.

U postaji je dao podatke o svom identitetu, što je i potvrdila njegova majka koja je pozvana u postaju i u čijoj nazočnosti je alkotestom utvrđeno da je bio pod utjecajem alokohola od 0,61 promila.

"Kako se tijekom prekršajne obrade maloljetni mladić žalio na bolove u ramenu prevezen je u Opću bolnicu Bjelovar, a potom u zagrebačku Kliniku za dječje bolesti, gdje mu je konstatiran prijelom glave desne nadlaktične kosti zbog čega je zadržan na daljnjem liječenju".

"Do sada izvršenim inspiciranjem ovog događaja od strane policijskih službenika za zakonitost postupanja ove PU utvrđeno je da je uporaba sredstava prisile bila zakonita i opravdana, a u daljnju obradu uključit će se i specijalistički službenici Ravnateljstva policije MUP-a radi utvrđivanja je li uporabljena tjelesna snaga bila razmjerna pruženom otporu prilikom privođenja", kaže se u priopćenju.

Protiv 16-godišnjaka slijedi optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Bjelovaru, a o okolnostima zadobivanja teške tjelesne ozljede bit će izvješteno Općinsko državnom odvjetništvu u Bjelovaru putem posebnog izvješća, stoji u priopćenju bjelovarsko-bilogorske PU.