australski državljanin

Policija otkrila odgovornog za zločin u Škabrnji: Optužen za ubojstvo 30 civila i 13 branitelja

  • Autor: D. Su./Hina
  • Zadnja izmjena 17.01.2019 14:56
  • Objavljeno 17.01.2019 u 14:53
Sjećanje na stradanje u Škabrnji

Sjećanje na stradanje u Škabrnji

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Za ubojstva 30 civila i 13 branitelja u Škabrnji 18. i 19. studenoga 1991. zadarska policija osumnjičila je 59-godišnjeg Srbina koji živi u Sidneyju i ima australsko državljanstvo koji Policijska uprava zadarska izvijestila je u četvrtak o završenoj kriminalističkoj istrazi ratnih zločina na području Škabrnje godine.

Prema pisanju medija radi se o Zoranu Tadiću, dobrovoljcu iz Loznice, koji je zapovijedao specijalnim vodom benkovačkih specijalaca.

Voditelj Službe kriminalističke policije Bore Mršić istaknuo je da je u dugotrajnom i zahtjevnom kriminalističkom istraživanju utvrđeno da je tada 32-godišnji Z. T., državljanin Srbije, kao zapovjednik 2. specijalnog voda TO Benkovac izravno odgovoran za mučenja, zlostavljanja i ubijanje 43 Škabrnjana, 30 civila i 13 branitelja, u čijim je ubojstvima i sam sudjelovao.

Danas 59-godišnji Z. T. živi u Sidneyju i ima australsko državljanstvo, a osumnjičen je da je, postupajući protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata i protivno odredbama Ženevske konvencija o postupanju s ratnim zarobljenicima, počinio kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i protiv ratnih zarobljenika.

Policijska uprava zadarska izvijestila je i o završenoj kriminalističkoj istrazi ratnih zločina iz koje, kako je rečeno, nedvojbeno proizlazi da je Ratko Mladić odgovoran za zločine 18. i 19. studenoga 1991., kad je zapovijedao napadima na Nadin i Škabrnju. I u njegovu dnevniku stoji 'da se zbriše i kvalitetno očisti rajon Škabrnja-Nadin'. Protiv njega je podneseno posebno izvješće.

  • +22
  • +19

Kolonom sjećanja i polaganjem vijenaca obilježena 27. godišnjica stradavanja u Škabrnji

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!