OPET CURE TAJNE INFORMACIJE

Policija: Nismo medijima dali fotografije Vidoševićeve 'tajne odaje'

15.11.2013 u 19:21

Bionic
Reading

Policija je danas demantirala da je Jutarnjem listu ustupila fotografije kolekcionarskog blaga iz 'tajne odaje' nedavno uhićenog bivšeg čelnika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadana Vidoševića, dok u Uskoku taj slučaj ne žele komentirati

Ravnateljstvo policije je u priopćenju demantiralo da su fotografije koje prikazuju unutrašnjost doma osumnjičenika, a koje su objavili pojedini mediji, nastale provođenjem policijskih službenih radnji.

'Sukladno nalogu mjerodavnog tijela policija je sudjelovala u provođenju dokazne radnje pretrage doma i drugih prostora osumnjičenika. Ravnateljstvo policije oštro demantira da su fotografije koje prikazuju unutrašnjost doma osumnjičenika, a koje su objavljene u pojedinim medijima, one koje su nastale provođenjem službenih radnji policije', ističe Ravnateljstvo.

Policija je reagirala nakon što su neki mediji objavili da je ona jednom dnevnom listu ustupila fotografije nastale prilikom pretrage Vidoševićeve vile na zagrebačkom Gornjem Prekrižju.

Uskok, koji vodi istragu protiv Vidoševića i ostalih zbog izvlačenja miljunskih iznosa iz HGK, nije želio komentirati slučaj objave tih fotografija.

Istrage su, inače, prema zakonu povjerljive, a istražna tijela o njima objavljuju tek najosnovnije podatke. No, nije rijetkost da u medije procure podaci iz tajnih istraga, pa čak i snimke iskaza osumnjičenika, poput snimke saslušanja bivšeg premijera Ive Sanadera pred Uskokovim istražiteljima.

Fotografije objavljene u Jutarnjem listu nisu potpisane i zasad je nepoznato tko ih je i kada snimio.

Na njima se vidi soba prepuna skupocjenih umjetnina i statusnih trofeja, od kojih su najegzotičniji polarni medvjed, mošusno govedo i los.

Umjetnička kolekcija Vidoševića navodno vrijedi najmanje pet milijuna eura i najvrjednija je u Hrvatskoj. U skrivenoj sobi, koja nije vidljiva u građevinskim nacrtima, nalaze se brojne slike, među ostalima i one Vlahe Bukovca i Miroslava Kraljevića. Među rariretima je, piše Jutarnji, djelo Oskara Hermana iz 1904. godine.