HOMOFOBIJA U UGANDI

Policija nezakonito hapsi gej aktiviste

06.01.2013 u 14:33

Bionic
Reading

Policija u Ugandi započela je hapsiti LGBT aktiviste pozivajući se na nepostojeće zakone, a kao razlog navodi 'regrutiranje mladeži za homoseksualnost'

Čak 95 posto ljudi u Ugandi ima ekstremno negativan stav prema homoseksualnosti prema jednom svjetskom istraživanju, koje ovu afričku državu svrstava u vrh najhomofobnijih mjesta svijeta. Najnoviji primjer toga su uhićenja dvojice LGBT aktivista, i to mimo svakog zakona, a zbog navodnog 'regrutiranja mladeži za homosekusalnost', kako je objavila tamošnja policija.

Na Staru godinu uhićen je u Kampali, glavnom gradu Ugande, Joseph Kaweesi, jedan od osnivača fondacije Youth on Rock koja je pomagala gej tinejdžerima. Kaweesija se, prema izvještavanju medija, drži u lokalnoj policijskoj stanici, gdje mu se dva dana kasnije pridružio kolega aktivist Kabuye Najibu. I on je dio udruge Youth on Rock te ga je ugandska policija uhapsila pod optužbom 'homoseksualnog regrutiranja', što je kategorija koja uopće ne postoji u tamošnjem zakonu.

No u parlamentu Ugande se već dulje vrijeme planira glasanje o kontroverznom zakonu koji bi homoseksualnost kažnjavao smrtnom kaznom, zbog čega je Zapad prijetio obustavom pomoći i međunarodnom izolacijom. Tzv. zakon Kill the Gays nekoliko je puta odlagan, ali se sada opet govori da će doći na glasanje, na kojem će najvjerojatnije imati uvjerljivu većinu.

Povrh toga, ovaj tjedan su demolirani uredi LGBT udruga u Ugandi, iz kojih su ukradeni i kompjutori na kojima se nalaze povjerljivi podaci o tamošnjim homoseksualcima. Podsjećamo, popis homoseksualaca s porukom da ih treba ubiti već je prije dvije godine objavio ugandski časopis Rolling Stone, a kasnije je u svojem domu ubijen aktivist David Kato. Policija nikad nije pronašla počinitelje.