gospodarski kriminal

Policija napravila 58 pretresa u Sloveniji, na meti i NK Olimpija i gradonačelnik Ljubljane

23.01.2024 u 15:26

Bionic
Reading

Slovenski kriminalisti provode opsežne operativne aktivnosti na širem području policijskih uprava (PU) Ljubljana, Celje, Kranj i Nova Gorica, priopćila je u utorak ljubljanska policijska uprava, navodeći da je riječ je o istrazi zbog sumnji na kaznena djela gospodarskog kriminala i korupcije

Pretresi se vrše se i u Gradskoj općini Ljubljana (Mol) te kod gradonačelnika Zorana Jankovića, navela je policija.

Kako je priopćeno iz Državnog tužiteljstva u Ljubljani, operativne aktivnosti provode se na temelju naloga nadležnog suda, a istrage provodi specijalizirano državno tužiteljstvo. Više informacija nije moguće dati zbog interesa istrage, dodaje se.

Slovenska tiskovna agencija STA navodi da joj je iz Općine Ljubljana potvrđeno da se pretrage provode u toj gradskoj općini i u domu gradonačelnika Zorana Jankovića. Prema informacijama portala Necenzurirano, na koji se poziva slovenska agencija, kriminalisti su ušli i u prostore javnih poduzeća Voka Snaga i Energetika Ljubljana te nogometnog kluba NK Olimpija.

Prema tom portalu, kriminalisti navodno istražuju sumnje na nepravilnosti u jednom od natječaja iz područja sporta, zapošljavanju jednog od djelatnika i nekoliko drugih poslova. Još nije poznato tko su osumnjičenici i za koja se kaznena djela istražuju.

Odvjetnik ljubljanskog gradonačelnika Janez Koščak izjavio je medijima da se Jankoviću pripisuje poticanje na zlouporabu položaja zbog potpisivanja dvaju sponzorskih ugovora s jednim nogometnim klubom. Koščak nije želio komentirati o kojim je sponzorskim ugovorima riječ.

Odvjetnik je rekao i da kriminalisti danas obavljaju 58 kućnih pretraga. Prema njegovim riječima, Janković je jedan od 21 osumnjičenika, a kaznenu prijavu podnijelo je državno tijelo za vrijeme prethodne vlasti. “Očekujem da će tužiteljstvo nakon provedenog istražnog postupka odbaciti kaznenu prijavu protiv gradonačelnika i da neće biti kaznenog postupka”, rekao je Koščak.