4. STUDENOG

Policija najavila gušenje prosvjeda u Iranu

01.11.2009 u 19:59

Bionic
Reading

Iranska policija kani se suprotstaviti 'ilegalnu' okupljanju 4. studenoga, kada Islamska Republika obilježava 30. godišnjicu zauzeća američkoga veleposlanstva u Teheranu, objavila je u nedjelju poluslužbena novinska agencija

Agencija Mehr prenijela je to upozorenje zamjenika šefa policije Ahmadreze Radana samo dan nakon što je oporbeni čelnik Mirhosein Musavi pozvao pristalice da sudjeluju u prosvjedima.

U priopćenju na internetskoj stranici www.kaleme.com Musavi je napisao da ne odustaje od borbe za političke promjene u Iranu, borbe koja se rasplamsala nakon spornih lipanjskih predsjedničkih izbora za koje Musavi tvrdi da su lažirani u korist predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Pristalice oporbe sukobile su se 18. rujna s policijom na godišnjim demonstracijama potpore Palestincima.

'Policijska je dužnost zaštititi javni red, po zakonu smo dužni spriječiti svaki potez koji bi taj red remetio', rekao je Radan.

I iranski je parlamentarni zastupnik Hasan Malek-Mohamadi izdao oštro upozorenje oporbi, objavila je novinska agencija IRNA.

'Oni pojedinci i skupine koji budu djelovali protiv stupova revolucije i pogleda (vrhovnoga vođe ajatolaha Alija Hamneija), bit će Mohareb (onaj koji se bori protiv Boga) i prokleti na zemlji', poručio je, upotrijebivši izraz kojim se u Iranu obično govori o zločinu koji je kažnjiv i smrću.