RASIZAM U SRCU METROPOLE

Policija kazeno prijavila nasilnike koji su htjeli zatući crnca usred Zagreba

14.10.2015 u 11:46

Bionic
Reading

Zbog boje kože, 'skinski' su sinoć usred Zagreba napali gosta Festivala slijepih, a zagrebačka policija je kazneno prijavila dvojicu 18-godišnjaka zbog prijetnji i oštećenja tuđe stvari

Pozivajući novinare da se pozabave slučajem kako priča ne bi ostala prešućena, opasan incident je na svojem Facebook profilu zgrožen razvojem događaja opisao glazbenik Mario Perčinić:

Sinoc oko 22 sata skinsi su na tramvajskoj stanici blizu vidre u Draskovicevoj presreli dvojicu frendova koji su se vracali sa otvaranja 9. medjunarodnog festivala kazalista slijepih. Jedan od njih je bio crnac a onda su skinjare poceli radit njihova tipicna sranja o tome da koji kurac crnci hodaju po Zagrebu itd. Frendovi su poceli bjezat prema vidri da se sklone i onda su ovi porazbijali nekoliko izloga a doslo je i do potezanja nozeva. Kad su skuzili da je murija pozvana poceli su bjezat, no dio njih je uhvacen u tramu br. 13. obzirom da slucaj jos trenutno uopce nije popracen u medijima, molim kolege novinare koji su prisutni na mojem face profilu da se pozabave doticnim slucajem jer ovakva sranja ne mogu ostati zataskana. Fakat nas moze biti sramota gdje zivimo!'

Jedan od svjedoka Igor Kučević, koji je pokušao smiriti napadače, među kojima je bilo i maloljetnika, kazao je N1 da sam nema potvrdu da se radi o skinheadima, ali da se radilo o četvorici, a možda i više napadača. Iz onoga što je vidio, nema dileme da je motiv napada bio 'čisti rasizam'.

'Ta skupina, ako ih mogu nazvati ljudima, primijetila našeg prijatelja iz kazališta koji tu studira, a porijeklom je iz Afrike. Počeli su ga terorizirati, kao i kolegu iz kazališta koji je bio s njim, još na tramvajskoj stanici. Udarili su ih par puta pred kazalištem pa sam ih zamolio da to ne rade, ne na festivalu, gdje su bile stotine. Govorili su da će ubiti crnca, a onda je jedan od klinaca povukao nož van i zaprijetio da će biti svašta', kazao je Kučević i dodao da su zaprijetili da će demolirati kazalište kad su shvatili da je pozvana policija.

'Razbili su jedan izlog, uz kazalište je trgovina donjeg veša i jednu stolicu su potpuno demolirali, bacili u izlog u kojem je izložen plakat. Srećom je da su tada otišli, jer ne znam što bi bilo da su ušli u predvorje sa 150 ljudi. Bilo bi svašta', kazao je N1 Vojin Perić, jedan od organizatora festivala, profesionalni glumac, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih i direktor Kazališta slijepih i slabovidnih.

U međuvremenu, od zagrebačke policije se doznaje da je dovršila kriminalističko istraživanje nad dvojicom 18-godišnjaka zbog osnova sumnje da su zajedno počinili kazneno djelo prijetnje u vezi članka 87 stavak 21 Kaznenog zakona, dok je jedan od njih počinio i kazneno djelo oštećenja tuđe stvari. Osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, a nadležnom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava i prijeti im i do tri godine zatvora.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je osumnjičeni dvojac u utorak, 12. listopada oko 22.10 sati na tramvajskom stajalištu u Draškovićevoj ulici, prišao 35-godišnjem hrvatskom, kojeg su fizički napali, te 29-godišnjem državljaninu Gambije, kojem su prijetili smrću. Nakon što su ova dvojica potrčala prema kazalištu kako bi se sklonila, jedan od napadača je uzeo kantu za smeće i razbio izlog trgovine. Međutim, policija ih je ubrzo pronašla, a lakše ozlijeđenom 35-godišnjaku pružena je liječnička pomoć u Klinici za traumatologiju.