BORBA PROTIV MUSLIMANA

Policija istražuje vezu Breivika i Milorada Ulemeka Legije

07.02.2012 u 12:44

Bionic
Reading

Norveška policija istražuje moguću vezu između terorista Andersa Behringa Breivika, odgovornog za masakr u Oslu i na otoku Utoya i Milorada Ulemeka Legije, osuđenog za ubojstvo bivšeg srbijanskog premijera Zorana Đinđića

Policija istražuje moguće kontakte koje su Breivik i Ulemek mogli imati početkom 2000. godine u Liberiji. Breivik je rekao policiji da je organizacija koju predstavlja, Vitezovi templari, formirana 2002. kao rezultat NATO-ova bombardiranja kršćana u Srbiji i da je razlog što je putovao u Liberiju 2002. bio da se sretne s ratnim herojima iz Srbije.

Terorist koji je 22. srpnja prošle godine u bombaškom napadu u centru Osla, a zatim na otoku Utoya ubio 77 ljudi, nije želio reći koga je od Srba sreo u Liberiji, ali, prema navodima norveških medija, policija vjeruje da bi ta osoba mogao biti Milorad Ulemek Legija.

List Dagbladet piše da je 27. rujna 2011. policija Osla uputila zahtjev policiji Srbije u kojem se traže informacije o Ulemeku. Prema navodima Dagbladeta, Breivik je norveškoj policiji objasnio da, na mnoge načine, većina simbola organizacije Vitezova templara potječe iz Srbije.

Norveški mediji čije pisanje prenosi srbijanska agencija Tanjug navode da je Breivik vjerojatno bio inspiriran nekolicinom 'kršćanskih terorista i ubojica'. Među njima je bio i srpski zapovjednik Crvenih beretki Legija.

Norveška policija zato sada istražuje podatke o Ulemeku, osuđenom u Srbiji za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića, kako bi vidjela može li ga povezati s Breivikom.