REFERENDUM O BRAKU

Policija istražuje napade na volontere udruge 'U ime obitelji'

U ime obitelji referendum

U ime obitelji referendum

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Udruga 'U ime obitelji' dobiva brojne prijetnje, kidaju im plakate, vrijeđaju studente koji zagovaraju referendum, zalijeću se biciklom u štandove, trgaju listiće. Najnoviji se incident dogodio u utorak na štandu na Preradovićevom trgu u Zagrebu gdje je čak i planula vatra te je pritom jedna volonterka ozlijeđena. Policija cijeli slučaj istražuje

'Ruksak na štandu inicijative 'U ime obitelji' na Cvjetnom trgu u centru Zagreba buknuo je u plamen, a tko ili što je uzrok požara policija još utvrđuje', rekli su u PU zagrebačkoj za Dnevnik.hr. Pri tom je jedna volonterka zadobila lakše ozlijede i pomoć joj je pružena u Klinici za traumatologiju.

Ovo je tek jedan u nizu incidenata koji su se dogodili prilikom prikupljanja potpisa za referendum na kojem bi se građani izjasnili žele li da se u Ustav Republike Hrvatske unese da je brak zajednica muškarca i žene čime bi se zakonom spriječilo ozakonjenje homoseksualnih brakova.

Policija je također zaprimila prijavu Inicijative o trganju listića na kojim su bili potpisi. Nepoznata muška osoba na Trgu 101. brigade u POS-ovom naselju u Španskom, prišla je štandu na kojem su volonterke prikupljale potpise te je podrapala nekoliko listića.


Jelena Gazivoda, iz Udruge ispričala je kako su na više lokacija zabilježeni napadi na njihove volontere. 'Na FER-u je bilo trganja plakata i napad na jednu studenticu. Jedan se muškarac zaletio biciklom u jedan štand, jedan je štand zapaljen...', rekla je Gazivoda za Dnevnik.hr te dodala da Udrugu zabrinjava agresivnost pojedinaca.

'Jučer poslijepodne na zagrebačkom Cvjetnom trgu netko je na naš štand bacio zapaljivi predmet od čega su se zapalili papiri. Kako je volonterka pokušala ugasiti vatru zadobila je lakše opekline, a na mjesto događaja stigla je i policija. Prijetnji ima i na internetskim stranicama. Upućuju se pozivi da se naše volonterke zalije vodom, bojom, čak i kiselinom, da im se trgaju majice. To je nedopustivo. Sve ovakve govore mržnje prijavit ćemo policiji', rekla je predstavnica Udruge Željka Markić za Večernji list.

Podsjetimo, prikupljanje potpisa počelo je 12. svibnja, a već prvi dan za referendum se izjasnilo 131.000 građana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!