komplicirana situacija

Policija istražuje mogući 'zločin protiv republike' povezan s hospitalizacijom češkog predsjednika Zemana

19.10.2021 u 13:28

Bionic
Reading

Češka policija istražuje mogući 'zločin protiv republike' počinjen u vezi s predsjednikom Milošem Zemanom, koji je u bolnici na intenzivnoj njezi više od tjedan dana

Vijest dolazi u svjetlu objave u ponedjeljak, kada je predsjednik Senata Miloš Vystrčil citirao liječnike u Središnjoj vojnoj bolnici koji su rekli da šef države nije u stanju obavljati dužnosti zbog zdravstvenog stanja.

Vystrčil je rekao da je voditelj ureda predsjednika Zemana, Vratislav Mynář, obaviješten o nesposobnosti predsjednika prošle srijede.

Međutim, dan kasnije Mynář je posredovao na sastanku šefa države i predsjednika donjeg doma Radeka Vondráčeka, koji je kasnije javno obznanio dokument kojim se saziva novi Zastupnički dom početkom studenog i koji je navodno potpisao Zeman.

Zločini koji se prema češkom zakonu kvalificiraju kao protiv republike su izdaja, sabotaža i subverzija.

Češki predsjednik Miloš Zeman trenutno ne može obavljati svoje dužnosti u vrijeme dok treba imenovati novog premijera

Vystričil rekao je da je malo vjerojatno da će se Zeman vratiti na posao u narednim tjednima. Stoga parlament treba raspravljati o aktiviranju ustavne klauzule koja predsjedničke dužnosti prebacuje na druge dužnosnike, uključujući imenovanje novog premijera nakon parlamentarnih izbora 8. i 9. listopada.

Zeman je završio u bolnici dan nakon izbora na kojima je njegov saveznik, premijer Andrej Babiš, poražen od skupine oporbenih stranaka.

Dvije koalicije, Zajedno desnog centra i liberalni savez Piratske stranke i Stranke gradonačelnika, osvojile su ukupno 108 od 200 mjesta u donjem domu češkog parlamenta, pa objavile da žele zajedno oformiti vladu. Zemanov ured odbija pozive na davanje informacija o predsjednikovom stanju, zbog čega se Vystrčil obratio izravno bolnici koja mu je odgovorila u ponedjeljak.