PREMETAČINA U 'SOKOLU'

Policija istražuje je li Marić izvlačio novac preko poslova s državom?

13.07.2012 u 22:21

Bionic
Reading

Dok Zlatko Marić, vlasnik najveće hrvatske zaštitarske tvrtke Sokol-Marić, u Remetincu čeka odluku izvanrspravnoga vijeća o potvrđivanju jamčevine od 750.000 kuna za puštanje na slobodu zbog prijetnji odvjetniku Peri Lozici, u tijeku je velika akcija kriminalističke policije koja po nalogu Državnoga odvjetništva češlja poslovanje njegove tvrtke zbog sumnji na protuzakonito dobivanje poslova s državnim tvrtkama.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, policija je prije nekoliko dana iz tvrtke Sokol-Marić odnijela veliku količinu dokumentacije, a nakon početnih analiza policajci su prilično zadovoljni pronađenim materijalima, od čega neki navodno potvrđuju njihove sumnje da su neki od poslova najveće hrvatske zaštitarske agencije i državnih poduzeća sklapani mimo zakonske procedure.

Policija bi uskoro mogla istražiti i drugu stranu poslova, dakle odgovorne osobe u javnim poduzećima i agencijama u vrijeme dok su sklapani poslovi sa Sokol-Marićem. Poznato je da Sokol-Marić među svojim najvažnijim klijentima ima prije svega Financijsku agenciju (Fina), čije objekte i transporte novca već dugi niz godina osigurava, no i da je imao poslove s HEP-om, Hrvatskom lutrijom, Inom, HAC-om, Croatia osiguranjem, HPB-om, agencijom AUDIO, Janafom, HZMO-om i Zagrebačkim holdingom.


Premda to nitko nije htio službeno i potvrditi, čini se da istražitelji imaju operativnu hipotezu sličnu onoj u slučaju Fimi-Media, kada je jedna tvrtka iz niza državnih poduzeća izvlačila novac, no u kolikoj bi se mjeri takve hipoteze mogle eventualno dokazati, tek će se vidjeti. Unosni poslovi Sokol-Marića, najviše s Finom, bili su često predmet kritika, no najviše od strane njegove konkurencije u zaštitarskom poslu.

Marić je optuživan da mimo natječaja dobiva unosne poslove, no takve tvrdnje potvrđuju i neki nalazi. Naime, analizom poslova javne nabave utvrđeno je da je u 2009. i 2010. od 400 milijuna kuna, koliko su državne tvrtke i agencije sklopile sa zaštitarskim tvrtkama, čak 161 milijun kuna 'otišao' Marićevoj tvrtki. Ono što, međutim, najviše upada u oči u podacima o sklopljenim poslovima jest činjenica da ih je najveći broj sklopljen direktnom pogodbom.

Na natječaju za poslove tjelesne zaštite osoba i imovine koji je Fina raspisala za 2011. godinu Sokol-Marić je bio jedini ponuđač, a posao od gotovo 25 milijuna kuna dobio je davši ponudu koja je samo nekoliko kuna bila niža od vrijednosti nabave.

Konkurencija je Marićev uspjeh, pogotovo dio vezan uz poslove s državnim tvrtkama, često stavljala u kontekst njegovih dobrih politički veza, posebice s administracijom Ive Sanadera i Jadranke Kosor, čiju je haljinu 2004. na dobrotvornoj dražbi kupio za 104.000 kuna.

Kao eklatantan primjer sukoba interesa spominjalo se i krstarenje bivšega ministra financija Ivana Šukera 2004. na Marićevu brodu, kada su supružnici doživjeli nesreću. Šuker je tada, naime, bio i član Nadzornoga odbora Fine, a krstarenje se odvijalo u vrijeme kada je Sokol-Marić trebao produljiti unosni ugovor s Finacijskom agencijom. No, i prema podacima Porezne prave, Sokol-Marić je upravo nakon dolaska HDZ-a na vlast potkraj 2003. počeo financijsku ekspanziju. Od 2006. do 2010. prihodi zaštitarske agencije povećali su se sa 240 na 345 milijuna kuna.