'ČEŠLJAJU' DOKUMENTACIJU

Policija ispitala Marinu Lovrić Merzel

07.02.2014 u 18:58

Bionic
Reading

Glasnogovornica Ravnateljstva policije potvrdila je za tportal.hr kako su službenici kriminalističke policije danas ušli u prostorije Sisačko-moslavačke županije. Policija je, piše Jutarnji list, obavila obavijesni razgovor s županicom Marinom Lovrić Merzel

Petnaestak minuta prije 17 sati u zgradu Županije ušla je i sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel. Na pitanje novinara 'što se događa' rekla je da je ona policiji iskaz dala još jutros u devet sati te da policajci tijekom cijelog dana pregledavaju dokumente, javlja Jutarnji list.

Na pitanje traže li možda originale dokumenata koje je DORH-u dala Jasmina Jovev, županica je rekla 'to ćete morati pitati policiju'.

Provodi se kriminalističko istraživanje te pregled i izuzimanje dokumentacije. Izvidi se provode po nalogu DORH-a, a vezani su za informacije koje je iznijela Jasmina Jovev u emisiji 'Nedjeljom u 2'. Istu je stvar napravila i prije nepunih godinu dana kada je svoja saznanja o mogućim nepravilnostima u radu županice zajedno s dokumentacijom podijelila s Županijskim državnim odvjetništvom u Sisku.

Jovev je javno progovorila o proslavama i domjencima koje je platila Županija, a kojih nije bilo te o savjetnicima župnice Marine Lovrić Merzel koji su dobivali plaću, a da se nisu sastajali. 'Dolazili su računi koje mora platiti Županija, a koje se ne može pravdati, nikakvim događajem u županiji, protokolom, sastankom... Tražite odgovore i zatim shvatite da je riječ o računima koji su napravljeni za privatne potrebe ili za stranačke potrebe. Ne isključivo, ali većinom. Od mene se tražilo da to odobrim svojim potpisom i lažiram dokumentaciju', govorila je Jovev.

Lovrić Merzel joj je naredila i da izmisli zapisnike sa sjednica koje se nisu nikada održale kako bi temeljem toga savjetnici mogli dobiti honorare. 'Kad sam tražila da mi pokažu zapisnike s tih sjednica, rečeno mi je da ne postoje i da se te sjednice ni nisu održale. A na temelju njih se savjetnicima trebao isplatiti honorar. Samo jedan savjetnik, čije ime ne želim sad navoditi, odbio je potpisati te izmišljene zapisnike koje sam napravila, a čak nije imao ni mobitel za razliku od onih koji se nikad nisu ni pojavljivali', rekla je u nedjelju.

Porezna se uprava pak imovinom županice bavila u nekoliko navrata. Pod povećalom je istražitelja i kupnja bivšeg autosalona za smještaj Zavoda za hitnu medicinu te prodaja županijskog udjela u tvrtki Ceste Sisak za 20 milijuna kuna velikogoričkom tajkunu Željku Žužiću.

Javnost je prozivala USKOK i DORH zbog neučinkovitosti što je rezultiralo prebacivanjem istrage sa Županijskog državnog odvjetništva u Sisku na Državno odvjetništvo u Zagrebu. HZZO je pak nakon emisije promptno tražio kontrolu njezina bolovanja. Nisu utvrđene nikakve nepravilnosti jer je Jovev gostovala u emisiji za vrijeme bolovanja zbog bolesti djeteta.

'Jovev je aktivistica HDZ-a, a ovo je čista politička hajka koja je poprimila nacionalnu razinu. Žalosno je da nikada nisam dobila medijski prostor da dokažem da sve to nije točno', rekla je Lovrić Merzel nakon izbijanja  afere. Njezin stranački šef Zoran Milanović rekao je kako je županica u ozbiljnom problemu ako je to istima.

'Tu se više ne radi o svježim jajima, celulitu ili - što je ono još bilo? Sad se radi o pustošenju proračuna Županije, kako je rekla osoba koja je bila na HTV-u. Ako je dio toga istina, ili sve, županica je u ozbiljnom problemu. Trebat će vremena da se to utvrdi. A ako nije istina, onda je to problem druge vrste', rekao je Milanović.

Sve o ovoj temi pročitajte ovdje