održan sastanak

Policija i MUP zaključili: Nismo prekršili zakon u slučaju Klancir, nismo mogli 'blaže postupati'

09.03.2019 u 11:08

Bionic
Reading

U Ravnateljstvu policije je, na inicijativu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, održan sastanak stručnih službi Ministarstva unutarnjih poslova i Ravnateljstva policije, a tema je bilo postupanje policije u slučaju novinarke Đurđice Klancir

Na sastanku se, priopćeno je iz MUP-a, raspravljalo i o postojećem zakonodavnom okviru o načinu provođenja policijske ovlasti provjere identiteta osobe na zahtjev tijela državne uprave, pravne ili fizičke osobe.

Na sastanku je između ostalog utvrđeno da sukladno važećem Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima policijski službenik provjerava identitet osobe uvidom u njenu osobnu iskaznicu ili drugu javnu ispravu s fotografijom, a iznimno na temelju iskaza osobe čiji je identitet provjeren. Prema navedenom Zakonu, zaključili su, nije propisana mogućnost provjere identiteta osobe uvidom u Informacijski sustav MUP-a. Iako takva mogućnost tehnički postoji od rujna 2009. godine, odnosno od kada su postojećim evidencijama dodane fotografije građana, propustilo se to pitanje regulirati prilikom donošenja Zakona 2009. godine, kao i njegovim kasnijim izmjenama 2014. godine.

Što se tiče samog slučaja Klancir na sastanku je zaključeno da policijski službenici prilikom postupanja prema novinarki Đurđici Klancir-Ladišić nisu povrijedili zakon. 'S obzirom na mišljenja da je bilo moguće provjeriti identitet osobe primjenom nekog drugog, uvjetno rečeno “blažeg” načina policijskog postupanja, konstatirano je kako, sukladno postojećim pravnim propisima, u navedenom slučaju, to nije bilo moguće. Naime, podatak iz dostavljene dokumentacije o radnom mjestu osobe policijski su službenici iskoristili kako bi upravo na toj adresi proveli provjeru identiteta. Glede načina postupanja, konstatirano je da su se policijski službenici prema gospođi Klancir-Ladišić ophodili uljudno i profesionalno što nitko nije ni osporio te su prilikom primjene ovlasti poštovali njezino dostojanstvo, čast i ugled', stoji u priopćenju.

Iako smatraju da su u ovom slučaju postupili prema zakonu, iz MUP-a ipak najavljuju neke izmjene.

'Radna skupina MUP-a za izradu nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, dovršila je Nacrt zakona krajem 2018. godine, nakon čega je isti upućen u proceduru donošenja. Javno savjetovanje zatvoreno je 4. ožujka 2019. godine, a izmjenom Zakona predloženo je da se ovlast provjere identiteta osobe može provesti i uvidom u Informacijski sustav MUP-a. To znači da se provjera identiteta osobe u slučajevima zahtjeva službenih osoba tijela državne uprave, pravnih ili fizičkih osoba radi ostvarivanja njihovih prava, ubuduće može provoditi bez terenskih provjera. Terenske provjere će se u ovakvim slučajevima moći provesti ukoliko se provjera identiteta osobe ne može utvrditi uvidom u Informacijski sustav MUP-a i samo ako to naloži nadležno tijelo za vođenje postupka, što će u daljnjoj proceduri donošenja Zakona predložiti Ministarstvo unutarnjih poslova', poručuju.

'Uvažavajući činjenicu da policijsko postupanje može dovesti do subjektivnog osjećaja nelagode, a kako bi se izbjegle takve situacije, MUP će predloženim izmjenama i dopunama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, ali i izmjenama Pravilnika o načinu postupanja policijskih službenika navedenu materiju detaljno urediti, što se propustilo učiniti 2010. i 2015. godine, kad je predmetni Pravilnik bio donesen, odnosno mijenjan. Time će se, ne samo otkloniti pravne i postupovne nejasnoće, već će se dodatno ojačati načelo razmjernosti policijskog postupanja, ali i osigurati viša razina zaštite prava i sloboda građana', smatraju u MUP-u.