mup

Policija će i nadalje provoditi preventivne i represivne akcije u prometu

04.10.2019 u 14:29

Bionic
Reading

Radi daljnjeg smanjenja smrtnog stradavanja, policija će u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje od 2011. do 2020. godine i u idućem razdoblju nastaviti s provođenjem preventivnih i represivnih aktivnosti prema sudionicima u prometu na cestama

Policija će kontinuirano u dane vikenda poduzimati pojačane aktivnosti, usmjerene prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja.

Policija je priopćila da će posebnu pažnju usmjeriti na prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila te nekorištenje sigurnosnog pojasa kod vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisnog prijevoza djece.

Uz to, pažnja će biti usmjerena i na nepropisnu uporabu mobitela, nekorištenje zaštitne kacige tijekom vožnje mopeda i motocikala, upravljanje neregistriranim ili vozilom kojem je isteklo važenje prometne dozvole te na tehnički neispravna vozila.

U provođenje planiranih aktivnosti bit će uključen maksimalan raspoloživi broj policajaca, kao i sva raspoloživa tehnika. Policija napominje da će prema vozačima koji čine najteže prometne prekršaje, a osobito prema recidivistima, dosljedno primjenjivati policijske ovlasti iz Prekršajnog zakona. Temeljem tih ovlasti, vozača u prekršaju se smješta u posebne prostorije do otriježnjenja na rok od 12 sati ili ga se uhićuje i privodi na nadležni prekršajni sud radi provođenja žurnog prekršajnog postupka.

U prvih devet mjeseci 2019. godine, u prometnim nesrećama poginulo je 209 osoba, što predstavlja smanjenje od 14 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada su poginule 243 osobe. Najčešći uzroci u nesrećama s poginulim osobama i nadalje su vožnja pod utjecajem alkohola, nepropisan brzina, brzina neprimjerena uvjetima na cestama te naleti na pješake i bicikliste.

Policija dodaje da su tijekom prvih devet mjeseci ove godine sudionici većeg broja nesreća bili i vozači i putnici na mopedima i motociklima, prilikom čega su poginule 43 osobe koje su se nalazile na tim vozilima.