HRVAT S BOMBAMA U SLOVENIJU

Policajcu koji je svladao Zagajskog Pahor uručio nagradu

14.07.2009 u 14:22

Bionic
Reading

Aleš Cesar, policajac u Pograničnoj postaji Dobova koji je savladao bombaša Josipa Zagajskog u Dobovi, primio je danas Medalju policije i 400 eura novčane nagrade za izuzetnu hrabrost

Njemu i trojici njegovih kolega koji su spriječili bivšeg vukovarskog branitelja da aktivira ručnu bombu M-75 najviše odličje slovenske policije predao je osobno premijer Borut Pahor. Slovenski premijer u kratkoj je izjavi rekao kako je riječ o izoliranom slučaju koji neće imati posljedice na slovensko-hrvatske odnose. 'Ovo smo riješili!' kazao je Pahor.

Mladi policajac koji taj posao obavlja devetu godinu opisao je što se događalo nakon što je u petak 10. srpnja u 18.53 s vlaka skinuo Josipa Zagajskog (59) koji je stigao vlakom iz Zagreba na granični slovenski međunarodni željeznički prijelaz u Dobovi.

'Bila mu je određena temeljita kontrola zbog čega je morao doći u postaju. Rekao sam mu da izvadi putni list i sve iz džepova. Kad je stavio putni list na stol, iz lijevog džepa izvadio je bombu, a desnom je izvadio osigurač. Primio sam ga za ruku i bombu, odgurnuo sam ga do drugog zida. Zaderao se: 'Auuhhhh!' Rekao sam mu: 'Miruj! '

'Miran sam!' odgovorio je. Vezali smo ga. U džepovima kožne jakne imao je po dvije bombe, a jednu je još imao u unutarnjem džepu. Bojali smo se da s još neke nije skinut osigurač! Dok je bio vezan, rekao nam je da su u vlaku još dvije osobe na putu za Ljubljanu koje imaju bombe!' kazao je Cesar za Jutarnji list.

Zagajski, koji od ranije ima zabranu ulaska u Europsku uniju, iz Krškog je prevezen u pritvor u Ljubljanu.