UMIJEŠAO SE I USKOK

Policajci prisluškivali suprugu ljubomornog pulmologa

špijuniranje 2

špijuniranje 2

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Zagrebački pulmolog (60) nije se više mogao nositi s ljubomorom. Sumnjao je da ga supruga stomatologinja vara s kemičarom s Instituta Ruđer Bošković pa se u srpnju 2009. obratio se za pomoć policiji, odnosno starom znancu, visokopozicioniranom policajcu. Požalio mu se da ga supruga vara, a on ga je uputio na dvojicu policajaca u Policijskoj postaji Maksimir koji su za profesora ilegalno pribavili popis telefonskih poziva njegove supruge kako bi potvrdio sumnju da ga vara s njegovim vršnjakom s Ruđera, otkriva Jutarnji list

Priča o ljubavnom trokutu kojem su svoj obol dali i predstavnici represivnog organa ovih je dana kulminirala potvrdom USKOK-ove optužnice protiv dvojice zagrebačkih policajaca zbog kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti i odavanja službene tajne. Na optuženičku će klupu i 60-godišnji pulmolog M. M. koji je policajce potaknuo da pribave popis telefonskih poziva njegove supruge.

Jutarnji list
navodi da su optuženi policajci M. R. (41) i N. O. (38), obojica solidno pozicionirani službenici Policijske postaje Maksimir. Njih su dvojica od srpnja do studenoga 2009. sustavno kršili članak 68 Zakona o policijskim poslovima i ovlastima te članak 101 Zakona o policiji. USKOK smatra da su bili svjesni činjenice da za poduzimanje takvih radnji ne postoje zakonske osnove. Sve to činili su na poticaj liječnika koji je od njih zatražio da mu prikupljaju službene podatke, konkretno izliste telefonskih razgovora svoje supruge i muškarca za kojeg je sumnjao da mu ugrožava brak.

Policajac M. R. je dao potpisani nalog Sektoru krim policije, a kako bi tražena provjera imala opravdanje, napisao je da istražuju ozbiljne prijetnje upućene pulmologu. Za pet dana iz Heinzelove je ulice u Policijsku postaju Maksimir stigao traženi popis. Istoga dana ljubomorni je liječnik došao u postaju i dobio od policajca N. O. tražene rezultate.
Posjeti pulmologa Policijskoj postaji u Petrovoj ulici evidentirani su i sada služe kao jedan u nizu dokaza na kojima se temelji optužnica USKOK-a.
Ono što je pokopalo zavjeru je i liječnikov odustanak od ionako nepostojeće prijave prijetnji doktora kemije s Instituta.

Slučaj je iznenadio sve koji se njime bave jer je gotovo nevjerojatno da policija po narudžbi građana špijunira druge građane. S druge strane, apsurdnom se čini i naivnost policajaca.

No ono čega zasad u optužnici nema, a Jutarnji neslužbeno doznaje - dvojica policajaca dobila su s visoke instance u MUP-u mig da pomognu liječniku oko problema sa ženom. Ime nalogodavca zasad se ne spominje, no s obzirom na to da su oba policajca provela više od mjesec dana u pritvoru i prijeti im do pet godina zatvora, ne isključuje se da bi to ime moglo biti spomenuto na sudu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi