SUSTAV U KRIZI

Policajci o pljački policije: Loše smo opremljeni

05.04.2016 u 16:00

Bionic
Reading

'Smjene zbog slučaja krađe novca i zlata iz sjedišta zagrebačke policijske uprave i kriminalističke policije nisu rješenje već iz temelja treba mijenjati čitav sustav na kojem se ne smije štedjeti, ali, naravno, i pronaći odgovorne za krađu', kazao je u razgovoru za tportal Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske

Komentirajući slučaj krađe 230.000 eura i oko dva kilograma zlata iz policijskoj sjedišta u Heinzelovoj ulici koji je zgrozio hrvatsku javnost, Jagić naglasak stavlja na lošu opremljenost policijskih službenika i objekata, među kojima je i sjedište u Heinzelovoj, na što sindikat policije stalno upozorava već 16 godina.

'U ovom posljednjem slučaju više bi se osvrnuo na sigurnost u prostorijama policijskih uprava i policijskih postaja koje nisu sigurne i adekvatno održavane te onih koji te zgrade osiguravaju, jer valja naglasiti kako u takvim uvjetima ne možete očekivati da loše opremljeni policijski službenici čine čuda', mišljenja je Jagić koji dodaje kako čitavi sustav treba mijenjati iz korijena.

'Smjene nekolicine vodećih ljudi u policiji zasigurno neće popraviti trenutačnu situaciju već je nužno poraditi na samom sustavu, za što je, dakako, potreban novac, no na sigurnosti se ni u kome slučaju ne smije štedjeti', upozorio je Jagić.

Upitan je li ovaj posljednji slučaj postao simptomatičan budući da je prije tri godine zagrebačku policiju potresao sličan slučaj - kada je inspektorima iz Odjela kriminaliteta droga u istoj zgradi nestao novac oduzet od dilera droge, a koji nije potjecao od preprodaje, čelnik policijskog sindikata naglasio je kako ovaj posljednji slučaj krađe nije loša poruka građanima kako su nesigurni te kako se slični događaji događaju i u drugim zemljama.

'Građani mogu i dalje mirno spavati, jer mi policajci itekako radimo na njihovoj sigurnosti. Svakako treba provesti detaljnu istragu i kazniti krivce, ali, ponavljam, smjene čelnika neće riješiti probleme na koje upozoravamo već godinama', zaključuje Jagić.