RATNI ZLOČIN IZ VUKOVARA 1991.

Policajac osuđen za silovanje pred nosom pobjegao hrvatskoj policiji

Bionic
Reading

Iako su Rade Ivković i Dušan Ivković nepravomoćno osuđeni na osam i pet i pol godina zatvora zbog brutalnog silovanja Vukovarke hrvatske nacionalnosti 1991., nijedan neće služiti zatvorsku kaznu. Naime, zbog propusta države, prvoosumnjičeni je u Srbiju pobjegao i prije početka postupka koji traje već više od deset godina, a drugi okrivljenik državnim organima pobjegao je sat vremena prije izricanja presude

Mjesec dana svakodnevnog silovanja

Zločin se dogodio nekoliko dana prije konačnog pada Vukovara, kada su pojedini dijelovi grada bili već osvojeni od okupatora. Dušan Ivković ušao je naoružan u društvu dvojice suboraca i tada 23-godišnjakinji rekao da bira s kojim će imati spolni odnos te da će tako biti oslobođenja od daljnjih silovanja. Njezino trogodišnje dijete zajedno s njezinim roditeljima bilo je u podrumu kuće. Prema njezinom iskazu tortura je počela 14. listopada kada je palo Sajmište pa do pada grada, 18. studenog, a Dušan Ivković silovao ju je svake noći.

Rade Ivković ju je pak odveo u svoju kuću te je, pod prijetnjom da će je silovati još deset vojnika te strijeljati, silovao.

Na ovaj nevjerojatan apsurd upozorila je predsjednica Udruge žena u Domovinskom ratu Marija Slišković, koja se jedina godinama zauzima za prava silovanih žena u Vukovaru, ali i isto tako godinama podsjeća organe pravne države da rade svoj posao. Naime, za slučaj silovanja ovo je tek druga presuda iako je 18 žrtava početkom godine dalo svoje iskaze DORH-u nakon što su to već ranije nekoliko puta učinile.

Odvjetnik silovanih žena Željko Dumančić rekao je kako je pritvor jedna od mjera kako bi se osiguralo da optuženi dolaze na suđenje. Kada se očekuje visoke kazne, što se u ovom slučaju očekivalo s obzirom na težinu zločina, nužno je izricanje takvih mjera.

Dušan Ivković je za razliku od Rade Ivkovića sve ove godine živio u Vukovaru, s obzirom na to da je 90-ih godina radio u tadašnjoj miliciji na okupiranom području Istočne Slavonije, nakon mirne reintegracije, zaposlen je u hrvatskoj policiji.

Nakon zadnje rasprave određena je pauza od sat vremena do izricanja presude, a okrivljenik je očito dobio informaciju kako presuda neće biti izrečena u njegovu korist te je u pauzi jednostavno išetao i postao nedostupan hrvatskom pravosuđu. Navodno je, kaže Slišković, viđen u Vukovaru u utorak i srijedu te nakon javnih prozivki, policija ipak reagira te se provodi spektakularan upad u njegov stan. No Dušan Ivković nije pronađe na svojoj adresi te se pretpostavlja da je prešao u Srbiju.

Obojica su uhićena u lipnju 2002., a nakon 20-ak dana puštena da se brane sa slobode. Rade je odmah pobjegao u Srbiju te je za njim izdana tjeralica. Slišković i Dumančić kažu kako, prema njihovim saznanjima, za Dušanom, koji je u utorak pobjegao, tjeralica još nije raspisana.


Slišković stoga najavljuje tužbu protiv države te podsjeća da su državni dužnosnici svi položili zakletvu došavši na svoje pozicije da će služiti svojoj državi i svome narodu dok je Dumančić ukazao na apsurdnu situaciju da počinitelj ima sva prava a žrtva nema nikakva, niti zaštitu, s obzirom da je godinama morala susretati počinitelja u Vukovaru, gradu u kojem oboje žive, ali nema niti ikakva prava kao civilni stradalnik Domovinskog rata.

Također su upozorili na nejednak tretman agresora i žrtve, gdje je agresor u povoljnijoj poziciji, što je Dumančić nazvao apsursom apsurda. 'Ova igra s pravdom neće stvarati dobre odnose između dvaju naroda', zaključila je Slišković.

Više pogledajte u video prilogu: