POLITIČKO PREŽIVLJAVANJE

Polančec priprema obranu u Saboru

28.10.2009 u 09:33

Bionic
Reading

Sudbina potpredsjednika Vlade Damira Polančeca do jučer se činila zapečaćenom: koalicijski partneri HDZ-a redom su – manje ili više izravno – poručivali da Polančec aferu Podravka neće moći politički preživjeti, a i Polančecove stranačke kolege javno su ga branile, a neslužbeno poručivale: trebao bi dati ostavku

ZAGREB - Milorad Pupovac iz SDSS-a izravno je kazao da će njegova stranka u Saboru podržati zahtjev oporbe za smjenu Polančeca, Đurđa Adlešić govorila je da 'sve treba riješiti u Vladi i prije nego rasprava dođe do Sabora', a Josip Friščić uvijeno, ali znakovito izjavljivao da 'neće dati bianco potporu Polančecu' te da ne vidi što mu sve ovo treba i da bi najbrže rješenje bilo kad bi potpredsjednik Vlade podnio ostavku, piše Novi list.

Jučerašnji dan donio je, međutim, naznake preokreta. Budući da je Polančec jasno javno poručio da mu ne pada na pamet dati ostavku i čvrsto ostaje pri tom svom stavu te je suradnicima rekao da priprema svoju obranu u Saboru, partneri u koaliciji redefiniraju svoje pozicije. Liberali, koji su do jučer smatrali da Polančec treba snositi svu odgovornost, jučer su se otvoreno okrenuli protiv svog predizbornog partnera HSS-a, propitujući i ulogu 'seljaka' i njihovog šefa Josipa Friščića u događanjima u Podravci. Friščić je, pak, također reterirao u odnosu prema odgovornosti Polančeca, poručio da neće dozvoliti da se njega i njegove ljude uplete u aferu te zatražio hitan sastanak i usuglašavanje vladajuće koalicije.

'Pupovac napada'

Na sjednici zajedničke komisije zausklađivanje prijedloga promjena Ustava bilo je nekih naznaka da bi HDZmogao uzmaknuti i popustiti pred manjinskim zahtjevima da se uzakonodavstvo ugradi i pravo na dopunski glas pripadnikanacionalnih manjina. U HSS-u su, međutim, odlučni da ne dozvole tuvrstu pozitivne diskriminacije i vjeruju da je upravo takav njihovčvrst stav razlog Pupovčevim napadima na Friščića. 'Friščić je rekaoPupovcu: 'Nikad neću glasati da dobijete dvostruko pravo glasa.' Zatosada Pupovac i ovako uzvraća i svaljuje odgovornost za aferu u Podravcina Friščića koji je prvi javno pozivao da se cijela stvar istraži.To je nekorektno', kaže jedan od bliskih Friščićevih suradnika.

Da je afera Spice poprilično začinila odnose u vladajućoj koaliciji, moglo se naslutiti već jučer u ranim prijepodnevnim satima kada su liberali na konferenciji za novinare otvoreno prozvali šefa HSS-a Josipa Friščića da je dvije godine šutio o aferi u Podravci.

'Friščić je na predizbornom skupu 2007. godine pozivao Bajića da istraži prebacivanje dionica Podravke na Maltu. Ako su, dakle, neki znali, a onda prestali govoriti o tome, postavljam pitanje zašto to nisu prijavili. Svatko tko je znao, a nije izvijestio mjerodavne institucije snosi jednaku odgovornost', prozvao je potpredsjednik HSLS-a Ivan Čehok. Šefica liberala Đurđa Adlešić također je podcrtala da svatko tko je u koaliciji za nešto odgovoran, za to mora i odgovarati.

Odgovor iz HSS-a stigao je samo sat vremena kasnije. Josip Friščić sastao se s premijerkom Jadrankom Kosor i dogovorio sastanak koalicije prije petka, kada Vladi ističe rok za očitovanje o oporbenom zahtjevu za Polančecovu smjenu.

'Dosta je toga da si partneri šalju poruke preko medija, ispadamo neozbiljni. Ja Polančecu neću biti ni tužitelj ni sudac, ali neću dozvoliti ni da se cijeli slučaj relativizira i da se mene i moje ljude upliće u aferu. Osim toga, 2006. godine, kada se sve zakuhalo, u nadzornom odboru nije bilo HSS-ovaca, nego su tamo sjedili HDZ-ovci, SDP-ovci, ali i HSLS', vratio je lopticu liberalima Friščić.

Za sve partnere u koaliciji – prije svega za HSS – najelegantnije bi rješenje bilo da Polančec sam podnese ostavku. No, kako se to izjalovilo zbog Polančecovog otpora, a u međuvremenu se i HSS-ovce i Friščića počelo javno prozivati da su suodgovorni, suočeni sa zajedničkom nevoljom, koalicijski 'senior' partneri iz HDZ-a i HSS-a odlučili su zbiti redove i zajednički se oduprijeti pritiscima 'junior' partnera iz HSLS-a i SDSS-a da smijene Polančeca prije nego što DORH kaže zadnju riječ.

Mediji su, naime, objavili da se nije samo Polančec sastajao sa osumnjičenim šefovima Podravke, nego i šef 'seljaka', HSS-ov član uprave Miroslav Vitković nije uspio doći na čelo Podravke, a i partneri su ga počeli javno povezivati s cijelom aferom, pa je Frišćić postao nervozan.

Friščić će, stoga, na sastanku koalicije koji bi se trebao održati već danas ili najkasnije sutra zahtijevati objašnjenje od SDSS-a i HSLS-a zašto ga napadaju po medijima, a od HDZ-a tražit će da se konačno izjasne što će biti s Polančecom.

'I dalje mislim da bi najbrže rješenje bilo da Polančec sam podnese ostavku, ali on je potpredsjednik Vlade iz HDZ-ove kvote i glupo je da se mi iz HSS-a opredjeljujemo o njegovoj političkoj sudbini, a da se cijelo to vrijeme HDZ nije jasno odredio o Polančecu. Tek kad na sastanku čujem njihov stav, HSS će odlučiti kako će glasati u petak u Saboru', kaže Friščić koji od premijerke nije dobio odgovor na pitanje odlazi li Polančec.

Do kraja tjedna bit će jasno hoće li vladajuća koalicija uspjeti prevladati krizu uzrokovanu aferom Podravka, hoće li biti postignut kompromis i hoće li se on temeljiti na spašavanju ili žrtvovanju Polančeca. Svi partneri u koaliciji jučer su u neslužbenim razgovorima otkrivali da najviše nade sada polažu u državnog odvjetnika Mladena Bajića i njegovu istragu.

'Sve, ustvari, ovisi o DORH-u. Kad bi istražitelji jasno rekli terete li i Polančeca ili ne, stvari bi nam bile puno jednostavnije. Prema našim saznanjima, Bajić zasada ničime ne tereti potpredsjednika Vlade', rekao je jedan od koalicijskih partnera.