HRVATSKA PARALIZIRANA

Pola Zagreba bez grijanja, do Rijeke se ne može!

06.02.2015 u 14:24

  • +4

Snijeg zatrpao Zagreb

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Bionic
Reading

Zbog kvara u Termoelektrani-toplani Zagreb na Savici, danas je u ranim jutarnjim satima došlo do prekida isporuke toplinske energije za sve potrošače u Novom Zagrebu te u naseljima Kruge, Savica, Sigečica, Borovje, Folnegovićevo, Trnje, Njivice, Martinovka, Vrbik

Prema priopćenju HEP Toplinarstva, kvar se dogodio na električnom dijelu postojenja u Termoelektrani-toplani Zagreb na Savici, zbog čega su prestale raditi pumpe pomoću kojih se isporučuje toplinska energija u distribucijsku toplinsku mrežu.

U tijeku je hitna sanacija kvara. Kroz nešto više od sat vremena (negdje oko 12 sati) osigurat će se isporuka toplinske energije za potrošače u naseljima Vrbik i Martinovka, jer se navedena naselja u slučaju nužde mogu opskrbljivati iz Elektrane-toplane Zagreb na Trešnjevci. Za ostala naselja isporuka toplinske energije djelomično će se uspostaviti tijekom sljedeća tri sata, a potpuna normalizacija isporuke toplinske energije očekuje se danas u kasnim popodnevnim satima.

Tvrtke HEP - Toplinarstvo i HEP - Proizvodnja poručuju kako se poduzimaju sve mjere da se kvar u što kraćem roku sanira te mole potrošače koji nemaju grijanje i toplu vodu za strpljenje i razumijevanje.

Jedan stanar Novog Zagreba za tportal.hr rekao je da su radijatori trenutačno mlaki, vjerojatno još od grijanja tijekom noći, no da nisu vrući kako je uobičajeno u ovo doba.

U HEP Toplinarstvu kažu da problem nije u njima.

'Kvar nije kod nas, u distributivnoj mreži nego u toplani. Koliko imamo informaciju, za dva-tri sata će početi normalizacija stanja. No neće svi odmah imati normalno grijanje pune jačine. Ono će biti one snage kakvu propisuje zakon u kasnijim poslijepodnevnim satima', poručili su iz ureda za odnose s javnošću HEP Toplinarstva.

Ceste u Zagrebu se čiste pa se prema zamjenici gradonačelnika Sandri Švaljek ni uz najavljenih novih 40 cm snijega ne očekuju problemi u prometu. Ipak, sljemenska cesta je zatvorena. Zbog jakog vjetra zatvorena su i skijališta. Postoji opasnost od padanja stabala, a do vrha Medvednice može se sa zagorske strane uz zimsku opremu.

U Ogulinu preko pola metra snijega

Gradonačelnik Jure Turković potvrdio je za Radio Mrežnica da je u Ogulinu noćas palo više od pola metra snijega, tako da ga sada na tom području ima čak 75 centimetara.

Prema Turkoviću cjelokupna zimska služba - 10 koncesionara sa svom mehanizacijom - od ponoći je na terenu.

RTL Autor: RTL

'Cijelu noć se radi i tijekom dana vjerujem da ćemo uspjeti normalizirati situaciju, ali činjenica je da je noćas palo preko pola metra snijega i ne može se odmah sve očistiti. Ali svi su na terenu i mogu reći da je stanje pod kontrolom. Nije sve još očišćeno, ali u najskorije vrijeme će biti', rekao je Turković i dodao kako je, za slučaj da to bude potrebno, spremna i Gorska služba spašavanja.

Video: Patrik Macek/PIXSELL

Ne može se do Rijeke, niti kroz Liku, naselja bez struje...

Hina javlja da u gorskim predjelima jak vjetar stvara snježne nanose više od 1,5 metra.

Na većini cesta kroz Liku promet je prekinut. Snježno nevrijeme i orkanska bura u podvelebitskom Primorju uzrokovali su kvarove na dalekovodima. Prema informaciji Elektrolike u Gospiću, bez električne struje od noćas su sva naselja od Jablanca do Barić Drage. Radovi na terenu obustavljeni su zbog orkanske bure.

Po podacima HAK-a, zbog snijega u Lici i Gorskom kotaru, još nema otvorenog pravca između unutrašnjosti i Rijeke, a za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nema slobodnog cestovnog pravca i prema Dalmaciji

U Gospiću je snijeg zatrpao ulice pa ga komunalne službe uklanjaju i odvoze.

Unatoč snježnom nevremenu, sve pruge na području Hrvatske otvorene su za promet jer ekipe na terenu čiste snijeg s perona, kolosijeka i skretnica, ali je promet na nekim područjima otežan, priopćeno je iz HŽ-a.

Zbog velikih količina snijega na nekim područjima, naročito u Lici i Gorskom Kotaru željeznički se promet odvija uz veće poteškoće. Na pruzi Ogulin – Split vlakovi kasne od 10 do 25 minuta. Na tzv. riječkoj pruzi, na području između Ogulina, Moravica i Rijeke, gdje je stanje najteže, do jutros u devet sati otkazano je pet lokalnih putničkih vlakova, a putnici su prevezeni IC vlakovima koji se zaustavljaju na stajalištima i kolodvorima kao putnički vlakovi.

Trenutačno je prekinut željeznički promet između kolodvora Ogulin i Ogulinski Hreljin zbog snijega na željezničko-cestovnim prijelazima koji su nanijele cestovne ralice čisteći lokalne ceste. Dežurne su ekipe na terenu i raščišćavaju prugu, nakon čega bi tri vlaka, koja sada stoje na tom području, trebala nastaviti putovanje.

Na pruzi Zagreb – Novska – Vinkovci vlakovi kasne do 10 minuta

Na pruzi Zagreb – Sisak - Sunja - Novska vlakovi kasne od 5 do 35 minuta.

Na relaciji Zagreb – Koprivnica – Osijek i obratno vlakovi kasne do 10 minuta.

Vlakovi u zagrebačkom gradsko-prigradskom prometu redoviti su.

Na ostalim područjima promet teče uglavnom redovito uz manje poteškoće.

Više informacija o eventualnim kašnjenjima i izostancima vlakova putnici mogu dobiti na telefon 060 333 444.

Oluja u Zadru rušila stabla, jedno palo na auto

Nevrijeme koje je prošle noći zahvatilo i zadarsko područje pokazalo je zube na Gradskoj tržnici gdje je jak vjetar kao od šale porazbacao štandove i pričinio znatnu materijalnu štetu, javlja Slobodna Dalmacija

Vatrogasci su protekle noći zbog polomljenih stabala i drugih šteta intervenirali čak 13 puta. Jedno je stablo palo na automobil, a u Debeljaku je pao električni stup.