ČIČAK O 'OTVORENOM'

'Pokušali su me fizički napasti na HRT-u!'

18.12.2009 u 13:13

Bionic
Reading

Predsjednika HHO-a Ivana Zvonimira Čička, uoči sinoćnje emisije 'Otvoreno', pred ulazom u studio HTV-a pokušao je, prema njegovim riječima, fizički napasti jedan od pripadnika Specijalne policije koja je sudjelovala u akciji Oluja

Tema 'Otvorenog' bila je zločini u selu Grubori nakon Oluje, zbog koje je jučer uhićen Željko Sačić, bivši zamjenik generala Mladena Markača.

HRT se ispričao Čičku

HRT je Čičku uputio ispriku tijekom prijepodneva, zbogneugodnosti kojima je bio izložen jučer uoči ulaska u studio emisijeOtvoreno. Internom istragom za sada je utvrđeno kako je nepobitno da jeČičak doživio verbalne prijetnje od strane osobe neutvrđenogidentiteta. Ta je osoba bila u pratnji gostiju emisije Otvoreno, nonije imala službeno dopuštenje za ulazak u zgradu HRT-a. Trojicadjelatnika naše službe osiguranja bili su prisutni, po pozivu urednicesinoćnje emisije Otvoreno, no prema svojoj procjeni nisu interveniralijer je sukob bio isključivo verbalan', stoji u priopćenju koje smodobili od HRT-a.

'Rečeno mi je da će u emisiji biti Hodak i još netko. Međutim, kad sam došao tamo, bio je Josip Klen i još jedan gost emisije, a s njima još desetak bivših pripadnika Specijalne policije. Odmah su počeli s klasičnim vrijeđanjima, govorili su da 'HHO brani samo Srbe'.

Na to sam im uzvratio da je dužnost policije da štiti sve bez obzira na nacionalnu pripadnost. Jedan od njih mi je govorio da sam udbaš, ljevičar i sve ostale klasične uvrede.

Na to sam mu uzvratio da ako želi vidjeti udbaša, neka se pogleda u ogledalo', kazao je Čičak.

Nakon toga uslijedio je pokušaj fizičkog napada jednog od njih koji su, prema Čičkovim riječima, spriječili njegovi kolege.

'Uopće mi nije jasno kako su se na HRT-u pojavili ljudi koji nisu imali veze s emisijom. Razgovarao sam s Mislavom Stipićem (v. d. ravnatelja HTV-a, op. a) i glasnogovornikom Dankom Družijanićem, koji nisu imali pojma o čemu se radi. Tamo je trenutačno u tijeku interna istraga', rekao je Čičak.

Govoreći o zločinima koji su se dogodili u Gruborima, Čičak se zapitao zbog čega se oni istražuju tek danas, 14 godina poslije, pa dodao kako bi, prema njegovim saznanjima, ova uhićenja mogla pomoći generalima koji su u Haagu.

'Markač je znao što se događalo u Gruborima, a prema saznanjima HHO-a, jedan od pripadnika tadašnje Specijalne policije zbog paljenja kuća kažnjen je 10 posto manjom plaćom', rekao je Čičak.

Predsjednik HHO-a na kraju je ustvrdio kako misli da ova uhićenja neće biti posljednja.