SUKOB INTERESA

Pokrenuti postupci protiv Popijača i Cesarika, Mrak Taritaš 'slobodna'

20.03.2015 u 12:30

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je pokrenulo postupke za utvrđivanje sukoba interesa HDZ-ova saborskog zastupnika Đure Popijača zbog nesklada između prijavljene imovine i stvarnog imovinskog stanja, te protiv zamjenika ministra zdravlja Marijana Cesarika jer nije postupio po ranijoj odluci Povjerenstva kojom mu je naloženo da u roku 30 dana odstupi s dužnosti predsjednika Upravnog vijeća HZZO-a

Povjerenstvo je u slučaju ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak Taritaš, koja je prijavljena zbog navodnog nesklada nekretnina u imovinskoj kartici, odlučilo ne pokretati postupak jer je Mrak Taritaš opravdala nesklad i dostavila novu imovinsku karticu u kojoj je sve razjašnjeno.

Izvjestiteljica Povjerenstva u Popijačevu slučaju Tatjana Vučetić pojasnila je da se postupak pokreće zbog nesklada u površinama parcela koje je Popijač prijavio u svojim imovinskim karticama od kada je bio ministar gospodarstva i nakon što je stupio na dužnost saborskog zastupnika u mandatu od 2011. do 2015.

Cesarik nije odstupio s dužnosti predsjednika upravnog vijeća HZZO-a

"Nesklad je dosta velik i ne može se smatrati greškom u pisanju ili zanemarivom pogreškom", kazala je Vučetić. Bitnim elementom za njihovu odluku ocijenila je to što Popijač nije prijavio postojanje trgovačkog društva "Energo-Slatina" u vlasništvu njegove supruge u vrijeme kada je bio ministar gospodarstva, rada i poduzetništva, te sada kada je saborski zastupnik.

Davorin Ivanek, izvjestitelj u slučaju zamjenika ministra zdravlja Marijana Cesarika, rekao je da Cesarik nije postupio po ranijoj odluci Povjerenstva kojom mu je naloženo da u roku 30 dana odstupi s dužnosti predsjednika upravnog vijeća HZZO-a.

Cesarik je tu dužnost nastavio obavljati još tri mjeseca nakon isteka roka, sve dok HZZO nije proglašen pravnom osobom od posebna interesa za Hrvatsku, dodao je Ivanek.