TEŽAK POČETAK

Pokrenuta američka Al Jazeera, AT&T odbio prijenos

21.08.2013 u 15:40

Bionic
Reading

Nova kabelska televizija Al Jazeera America predstavila se gledateljima u utorak izvještajima o nemirima u Egiptu i prilogom o utjecaju klimatskih promjena na američke gradove, ubrzo nakon što je glavni telekomunikacijski operater odbio pružiti uslugu prijenosa novoga kanala

Odluka AT&T-a posljedica je ugovornog spora oko uvjeta prijenosa, rekao je glasnogovornik AT&T-a Mark Siegel. Al Jazeera je odgovorila tužbom za kršenje ugovora pred sudom u Delawareu.

Al Jazeera je globalna tv mreža koju u 130 zemalja može gledati 260 milijuna ljudi. No novi američki kanal, u vlasništvu katarskog emira, dosad je imao teškoća u osiguravanju operatera, djelomično stoga što su neki doživljavali al-Jazeeru kao antiameričku tijekom iračkog rata.

Prije objave AT&T-a, Al Jazeera je izvijestila da će biti dostupna u više od 40 milijuna domova, što je oko 40 posto ukupnih pretplatnika kabelske televizije u SAD-u i oko polovice gledatelja koje ima domaći CNN.

Al Jazeera America je priopćila da je AT&T jednostrano uklonio kanal sa svoje mreže i ponudio neprihvatljive uvjete kojima je namjerno i svjesno prekršio svoje ugovorne obveze.

Direktorica američke podružnice Al Jazeere je ABC-ova veteranka Kate O'Brian, a na njoj rade i iskusni novinari Ali Velsh i Soledad O'Brien.

Al Jazeera počela emitirati program u Americi