izmjene zakona

Pokreće se peticija: Možemo protiv davanja planinarskih domova županijama

29.09.2023 u 13:06

Bionic
Reading

Planinarski domovi trebaju ostati pod upravljanjem planinarskih društava, rekla je u petak zastupnica Možemo Urša Raukar Gamulin te pozvala građane da potpišu peticiju koju će pokrenuti budući da su predložene zakonske izmjene po kojima bi upravljanje trebalo prepustiti županijama.

"Nakon što smo obranili plaže od komercijalizacije, obranit ćemo i planinarske domove. Vlada je izgubila kompas, zbog toga pozivamo sve planinare i građane da nam se pridruže potpisom na peticiju koju ćemo danas pokrenuti", rekla je Raukar Gamulin na konferenciji za medije ispred Hrvatskog sabora

Peticija, koja će biti dostupna na web stranicama stranke, zalaže se da nad planinarskim domovima i kućama upravljaju, kao i do sada, planinarska društva i Hrvatski planinarski savez, izvijestila je zastupnica Možemo.

Članak 16. Zakona o upravljanju nekretninama u državnom vlasništvu predlaže da se upravljanje tim objektima prepusti županijama ili nacionalnim parkovima, a Raukar Gamulin upozorila je da će time planinarski domovi izgubiti svoju temeljnu funkciju, a to je pružanje utočišta i sigurnosti ljudima koji borave u planinama.

"Ovim prijedlogom zakona planinarski domovi i kuće ne samo da se otimaju iz ruku onih koji su ih gradili i brinu o njima, već se pokušavaju komercijalizirati. Konkretno se govori o sumanutim brojkama od 1 do 1,5 milijuna eura koje se očekuju od davanja u najam tih objekata, a za što ne postoji nikakvi preduvjeti jer su na teško dostupnim mjestima", izjavila je.

Trenutno je od 47 planinarskih domova samo jedan pod upravljanjem države, točnije pod Nacionalnim parkom Risnjak, a to je Schlosserov dom. Upravo je on primjer lošeg upravljanja, kazala je vijećnica Možemo u Županijskoj skupštini Primorsko-goranske županije Morena Lekaj.

"Taj je dom zatvoren, u zapuštenom stanju, godinama se nije u njega ulagalo, redom su se raspisivali natječaji za koncesiju od kojih bi svi propali", dodala je.

Smatra da ni županije niti nacionalni parkovi nemaju dovoljno ljudi za adekvatno upravljanje planinarskim objektima kao što su to do sada radili volonteri kroz razne saveze i udruge.

Vijećnik stranke u Gradskom vijeću Karlovca Dobriša Adamec kazao je da su planinarski domovi nužnost i potreba planinarima na dugim stazama, stoga nikako ne mogu bit predmet najma ili koncesije.

Osim toga, dodao je, prijedlog zakona je rađen bez bez ikakvih konzultacija s planinarskim društvima.

"Svi koji volimo planinarenje znamo da je ono utemeljeno na entuzijazmu i solidarnosti, otvorenosti i brizi za sve. Ako država to zgrabi u svoje šape sve će pasti u vodu", ustvrdio Adamec.