LESAR O LOVRIĆ MERZEL

'Pokazuje se da su SDP i HDZ isti'

02.04.2014 u 15:00

Bionic
Reading

Iako su po pitanju uhićenja sisačko-moslavačke županice najpozvaniji za davanje komentara bili SDP-ovci, nije se moglo izbjeći komentare iz drugih stranaka. I dok su neki bili oprezni u davanju izjava, Mirela Holy, bivša stranačka kolegica Marine Lovrić Merzel, bila je vrlo jasna po pitanju budućih koraka sisačko-moslavačke županice

'Ja ne predstavljam institucije pravnog sustava, ja sam obični župan. Kolegica Lovrić Merzel, pokazat će istražne radnje u kojoj mjeri je utemeljeno sve ovo što se govori da u Sisačko-moslavačkoj županiji se događa', kratko je prokomentirao predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić.

No Šišljagić je podsjetio da se SDP u posljednje vrijeme bori s nizom afera. 'Tu je i sam premijer i predsjednik SDP-a vrlo neodređen i neprincipijelan s obzirom na sve ono što se događalo u vrijeme ovog dvogodišnjeg mandata. Prema tome, neprincipijelan, nema ista stajališta, drugačija su ovisno o kojoj osobi se radi. To je to što ja mogu komentirati vezano uz SDP, a ovaj konkretan slučaj, neka pravosuđe razriješi jesu li ove optužbe utemeljene ili ne. Zaista tu ne bih imao komentara', kazao je Šišljagić.

Da institucije trebaju odraditi svoj posao, smatra i predsjednica ORaH-a Mirela Holy. Nakon izjava Milanovića iz kojih se dalo iščitati da po pitanju Lovrić Merzel ostaje status quo u SDP-u, novinari su Holy zamolili da to usporedi i sa svojim slučajem i smjenom s ministarske pozicije.

'Ja se nikada ne uspoređujem s drugim ljudima pa se neću uspoređivati ni s kolegicom Marinom. Mislim da bi trebala povući određene korake kako ne bi dalje štetila stranci. Mislim da bi trebala odstupiti', kazala je Holy.

SDP-ovi zastupnici nisu bili spremni komentirati uhićenje stranačke kolegice. Kratko je jutros par riječi prozborio samo Šime Lučin.

'Da sam iznenađen, jesam. Nisam ovo očekivao', rekao je Lučin.

Zbog činjenice da je postupak u tijeku, HDZ se nije želio oglasiti o uhićenju Marine Lovrić Merzel. 'Ne bih komentirao uhićenje članice Predsjedništva SDP-a, gospođe Lovrić Merzel. Uvjeren sam da policija, USKOK i DORH rade svoj posao i da će ga obaviti korektno. Mislim da postupke u tijeku nije korektno komentirati', kratko je kazao HDZ-ov Željko Reiner.

'Znam samo ono što su mediji prenijeli, tako da u pravosudni dio neću ulaziti. S političkog aspekta, SDP je na potezu odlučivanja. Da se to kod nas dogodilo, budite uvjereni da bi svaki takav dužnosnik stranke bio suspendiran istog trenutka, a u onom trenutku eventualnog podizanja optužnice i isključen iz stranke. Mislim da ova situacija pokazuje da su jedni i drugi doista isti', kazao je predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar.

O uhićenju Lovrić Merzel progovorio je i HNS-ov Goran Beus Richembergh, koji je u Sabor izabran iz 6. izborne jedinice, kao i sisačko-moslavačka županica. 'Uvijek je ružna vijest kad javnost dozna da je uhićen netko tko je u politici visoko pozicioniran, jer se time baca dodatna sjena na politiku, koja bi trebala biti časna djelatnost. Nije ugodno, bez obzira o kome i iz koje stranke se radi, čuti da je priveden pod tako ozbiljnim optužbama o zlouporabi javnoga novca. Međutim, tu nema milosti, nitko nije niti smije biti zaštićen. Institucije su, ne samo na ovom, nego i na drugim recentnim slučajevima, pokazale da politički predznak ne igra ulogu, nego samo ono za što se nekog tereti. Nažalost, javnost stječe sliku da je takvih slučajeva toliko i da se događaju sad, ali kao što vidite iz sadržaja tih sumnji ili optužbi, sve su to događaji iz prijašnjih godina. To je naslijeđe s kojim se svi moramo suočiti. To je vrijeme iza nas, za koje držimo da se više nikada ne smije ponoviti', kazao je Beus Richembergh.

Iako bi se nakon uhićenja bivšeg predsjednika Vlade i visokih dužnosnika iz HDZ-ove Vlademožda moglo zaključiti da je kraj zlouporabi javnog novca, HNS-ovac kaže da na lokalnoj razini to još očito nije tako. 'Mi svi se zgražamo kako je uopće moguće da nekome padne na pamet takvo što raditi, ne okrivljujući sada nikoga posebno, ali se čini da se borba protiv korupcije i zlouporabe položaja i javnoga novca mora boriti na svakoj razini. Osjećam obvezu reći ovo, ali svatko tko je optužen mora imati pravo da kaže svoju istinu, odnosno priliku da se dokaže ili potisne nečija sumnja ili krivnja', kazao je Beus Richembergh.

Novinari su ga upitali treba li Lovrić Merzel podnijeti ostavku. 'Mislim da ne možete biti u zatvoru i obavljati ikakvu javnu dužnost. To je samo po sebi razumljivo. Činjenica je da je to presedan jer dosad nismo imali takav slučaj, ali ja se nadam da će prevladati razum, prije svega zbog interesa Sisačko-moslavačke županije i građana koji moraju imati funkcionalnu vlast', kazao je Beus Richembergh.

Upitan šteti li slučaj sisačko-moslavačke županice i Vladi, Beus Richembergh bio je jasan: 'Sve to ima i može imati još većeg utjecaja, ali najvažnije je da se takve stvari rješavaju i čiste.'
324896, 324844, 324870, 324907