ima 'snažne živce'

[VIDEO] Pojavila se najnevjerojatnija snimka iz Češke: Čovjek nije ispuštao mobitel iz ruku niti kada mu je tornado stigao pred prozor. Policija poručila: Hvala ti, Radovane, hrabar si čovjek

26.06.2021 u 22:45

Bionic
Reading

Češka policija objavila je do sada najbolju snimku tornada. Čovjeku koji je iz svog stana u Lužicama snimio izbliza tornado koji je pustošio sve pred sobom poručili: Hvala ti, Radovane, hrabar si čovjek

'Nevjerojatno autentičan video iz Lužice. Danas ga je u našu postaju poslao jedan od mještana doista snažnih živaca. Hvala ti, Radovane, hrabar si čovjek", poručili su iz policije na Twitteru.

U Češkoj je u subotu počelo veliko čišćenje terena nakon ovotjedna razornog tornada koji je pogodio tu zemlju. Vojnici i vatrogasci u subotu uklanjaju automobile uništene u tornadu, a građevinski inženjeri provjeravaju koje zgrade trebaju biti srušene zbog opasnosti od urušavanja.

Vjeruje se da pod ruševinama nema ljudi. U oluji u četvrtak poginulo je petero ljudi, a ozlijeđeno ih je dvjestotinjak.

Prema izvješću češke javne televizije, među žrtvama je i trudna žena iz susjedne Slovačke, čije je nerođeno dijete također umrlo. Stotine zgrada djelomično je ili potpuno razoreno u sedam gradova u južnoj Moravskoj.

Prema procjenama meteorološke službe tornado je ostavio 500 metara širok i 26 kilometara dug pojas uništenja.

  • +10
Tornado u Češkoj Izvor: Profimedia / Autor: Vojtech Darvik Maca / Česká editoriální fotografie / Profimedia

"Proživjela sam rat, ali nikada u svom životu nisam vidjela ovako nešto", rekla je starija žena agenciji ČTK.

Ministarstvo regionalnog razvoja objavilo je da će dati 16 milijuna eura kao hitna sredstva za obnovu.

Premijer Andrej Babiš također planira aplicirati za novac iz fonda solidarnosti EU-a, koji pomaže nakon velikih prirodnih katastrofa.

Humanitarne organizacije u vrlo su kratko vrijeme od privatnih donatora dobile 6 milijuna eura za žrtve tornada.