NOVA ŠKOLSKA GODINA

Pojačane policijske kontrole u blizini škola

05.09.2014 u 16:24

Bionic
Reading

Uoči školske godine koja počinje u ponedjeljak, policija je najavila da će tijekom rujna pojačano nadzirati promet u blizini škola, u okviru tradicionalne akcije 'Poštujte naše znakove', te apelirala na vozače da poštuju prometne propise, posebice u blizini škola, i roditelje da upozore djecu na sve opasnosti u prometu

Josip Mataija iz Službe za sigurnost cestovnog prometa i Viktor Forjan iz Službe za sigurnost cestovnog prometa PU zagrebačke istaknuli su na konferenciji za novinare da pada broj stradale djece u prometu, kao i broj stradalih i poginulih uopće u prometu.

U prvih osam mjeseci u prometu je stradalo 669 djece, od čega je šestoro poginulo, 86 je zadobilo teške tjelesne ozljede, a 577 lakše. Od toga su 57 posto stradali kao putnici, 31 posto kao pješaci te 12 posto kao vozači, rekao je Mataija.

To je manje nego prošle godine, kada je stradalo ukupno 708 djece, a jedno dijete manje je smrtno stradalo, dodao je.

Mataija kaže da sve više djece stradava kao putnici u vozilima svojih roditelja dok su ranije više stradali kao pješaci.

Od 5. kolovoza na snazi su nove odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, po kojima se na mjestu suvozača djecu nižu od 150 centimetara smije prevoziti samo smještenu u dječjim sjedalicama ili postoljima.

Na stražnjim sjedalima djecu nižu od 135 centimetara smije se prevoziti samo smještenu u dječjim sjedalicama, a kazna za nepoštovanje tih odredbi je 500 kuna.

Najavljeno je da će policajci tijekom prvog školskog dana u razredima upozoriti djecu na opasnosti u prometu, kao i da će nazočiti prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda kako bi u kratkom predavanju izložili najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju djece u prometu.

Policija će zajedno s Inspekcijom cestovnog prometa provoditi nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca, a tijekom kolovoza i početkom rujna obavljen je pregled prometnica i signalizacije u blizini škola te je zatraženo otklanjanje nedostataka, rečeno je na konferenciji.