ŽIVOT UZ SMETLIŠTE

Pogledajte sukob Bandića i Zagrepčana na Jakuševcu

Bionic
Reading

Desetak stanovnika zagrebačkog naselja Jakuševac, smještenog tik do odlagališta otpada, blokiralo je u srijedu prijepodne traktorima prilaz smetlištu onemogućivši kamionima dovoz smeća. Na tu akciju, balvan revoluciju, kako ju je prozvao gradonačelnik Milan Bandić, odlučili su se zato da državne i gradske institucije natjeraju da što prije riješe problem smetlišta Jakuševac koje radi ilegalno jer mu je dozvola istekla 2010. godine

Jakuševčani su u nekoliko navrata upozoravali da ih sve više umire od bolesti respiratornog sustava, a uz to im je i obustavljena ekološka renta koju su dobivali, kao i naknada za smanjenje vrijednosti nekretnina.

Bandić je, pojavivši se danas na Jakuševcu, bio ljut jer je, kako kaže, on napravio sve da se problem s rentama riješi. Loptica je na Skupštini Grada Zagreba te na Ministarstvu zaštite okoliša. Iako je pokušao odvratiti mještane Jakuševca od blokade smetlišta, oni su ustrajni u tome dok se ne riješi njihov problem. A problem, tj. zatvaranje odlagališta, Bandić je najavio za 2018, što, njima, naravno, ne odgovara. Nije im bitna renta, kažu, bitno je da se odlagalište zatvori.

Prosvjednici su poručili Bandiću da su svjesni toga da je on napravio sve što je u njegovoj moći te očekuju da ih posjeti predsjednik Skupštine Davor Bernardić i ministar Mihael Zmajlović.

Žestoku prepirku gradonačelnika i prosvjednika pogledajte u videoprilogu.