AKCIJA TELUM

Pogledajte što je policija zaplijenila kod švercera oružja

19.06.2018 u 14:58

Bionic
Reading

Policijski službenici PNUSKOK-a, USKOK-a Osijek te u suradnji sa Sigurnosno-obavještajnom agencijom i policijskim službenicima Njemačke i Švicarske, a sve u suradnji s EUROPOL-om, proveli su međunarodno kriminalističko istraživanje kodnog naziva Telum

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje organizirane kriminalne skupine na području RH koja se bavila nabavom, otkupom, izradom, razmjenom i preinakom ilegalnog vatrenog oružja, a sve za potrebe daljnjeg krijumčarenja i prodaje na području teritorija Hrvatske, Njemačke te planiranim širenjem na području Švicarske i Belgije.

Tijekom višemjesečnog kriminalističkog istraživanja uhićena su dva specijalizirana krijumčara oružja te su podnesene kaznene prijave protiv 17 hrvatskih državljana. Osim njih, zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari prijavljeno je još 11 hrvatskih državljana koji su od njih kupovali oružje radi daljnje preprodaje ili su prodavali vatreno oružje istoj skupini ili trećim osobama.

Protiv dva hrvatska državljana kriminalističko istraživanje je još u tijeku.

Istragom je utvrđeno da su pripadnici ove kriminalne skupine i ostale prijavljene osobe u protekle dvije godine prokrijumčarili ili pokušali krijumčariti najmanje 114 komada vatrenog oružja, za što se procjenjuje da su ostvarili ili mogli ostvariti dobit u iznosu od najmanje pola milijuna kuna.

  • +5
Zapljena oružja Izvor: Licencirane fotografije / Autor: mup.hr

Tijekom pretraga osim oružja i streljiva kod jednog od njih pronađeno je 21.482 američka dolara, 8100 australskih dolara, 3910 kanadskih dolara, 15.100 švicarskih franaka, 2000 švedskih kruna i 55.000 eura.