ŠTETA SE ZBRAJA

Pogledajte posljedice olujnog nevremena

30.07.2013 u 12:06

  • +17

Posljedice olujnog nevremena

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Bionic
Reading

Nakon najtoplijeg dana u godini, jučerašnje popodne i večer donijeli su promjenu vremena u nekim dijelovima zemlje. Olujno nevrijeme mjestimice je zahvatilo Istru i Kvarner te zapadne krajeve Hrvatske, primjerice Zagreb, Varaždin, Čakovec, Krapinu.

Snažan vjetar u Zagrebu je rušio stabla, suncobrane i tende. Posvuda granje i lišće, vjetar je odnosio crijepove, prometne znakove, nosio kante za smeće. Srušenih stabala bilo je po cijelom gradu. U olujnom nevremenu ozlijeđeno je šestero građana, od kojih i jedna pješakinja u centru grada na koju je s obližnje zgrade pala odlomljena antena.

Vjetar je odlomio i reklamu na uglu Ilice i Gundulićeve, a uzrokovao je i teškoće u tramvajskom prometu.

Javna vatrogasna postrojba od 17 do 19 sati zaprimila je više od sto dojava o porušenim stablima, nadstrešnicama i dijelovima krovova te prevrtanju kontejnera za otpad.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je procjenu štete od nevremena do kraja dana.

Najvažnije je da nema ljudskih žrtava, no materijalna šteta je velika, rekao je Bandić novinarima u zgradi Gradske uprave.

Gradonačelnik kaže da je na posljedice nevremena noćas otklanjalo oko tisuću vatrogasaca - profesionalnih i dobrovoljnih, te ekipe Čistoće i Zrinjevca.

Do ponoći, dok sam bio na terenu, vatrogasci su imali 130 interevencija, rekao je gradonačelnik, zadovoljan što Grad, unatoč nevremenu, danas normalno funkcionira.

Čakovec: Vjetar dignuo krov sa stambene trokatnice!

Bolje nije bilo ni u Čakovcu, gdje je vjetar dignuo krov sa stambene trokatnice u Nazorovoj ulici. Zbog potrgane niskonaponske mreže bez struje je ostalo nekoliko čakovečkih ulica te desetak međimurskih naselja, javlja HRT

Nevrijeme je poslijepodne zahvatilo zapadnu Istru. Najveća šteta na području Poreča i Umaga, gdje se nasukalo nekoliko jedrilica. Gledatelj HTV-a snimio je ostatke broda koji se nakon udara u lukobran umaške luke doslovno raspao i potonuo. Dvojica talijanskih nautičara su ozlijeđena.

Tako su građani još jednom doživjeli varljivu ćud vremena, koje se naglo pogoršalo nakon nekoliko dana nesnosnih vrućina. Sljedećih dana, kažu prognostičari, nastavlja se pretežno sunčano, ali ne više tako vruće kao danas.

Ni naši susjedi nisu prošli ništa bolje. Naime, u Ljubljani vjetar je rušio stabla i stvarao štetu. Oluja je zahvatila i dijelove Njemačke. Jaka tuča porazbijala je prozore i oštetila staklenike.