EVO KAKO JE TO BANDIĆ ZAMISLIO

Pogledajte novi cjenik parkiranja po Zagrebu!

31.03.2014 u 14:58

  • +2

Parkiranje u Zagrebu nakon 1. travnja

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Bionic
Reading

Od 2. travnja, parkiranje u Zagrebu unutar tri postojeće zone i garažama bit će jeftinije između 25 i 50 posto. Istovremeno unutar sve tri zone doći će do proširenja broja ulica u kojima će se naplata vršiti. Naplata u njima počet će se pak vršiti kada se postave aparati i znakovi što znači da može biti od navedenog datuma, ali i za desetak dana

Prema najavi Milana Bandića, zagrebačkog gradonačelnika, proširenje naplate na četvrtu i petu zonu, koja bi bila sve do Sesveta, moglo bi se dogoditi već početkom svibnja.

'Tu će biti simbolična cijena. Od sedam do devet kuna mjesečno. To je jedna kava. Oni u rubnim dijelovima grada, Petruševcu ili Sesvetama će odlučiti hoće li posaditi luk u gredicu i platiti parkiranje, ili će na nju besplatno ostaviti svoj auto', rekao je Bandić.

Cijene nakon pojeftinjenja po satu parkiranja iznosit će: prva zona s osam na šest kuna; druga zona s četiri na tri kune, treća s dvije na kunu i pol. Mjesečne povlaštene karte za stanare: Prva zona cijena ostaje ista 100 kuna; druga sa 50 na 40 kuna; treća sa 35 na 25 kuna. Za pravne osobe cijena u prvoj zoni umjesto 600 bit će 500 kuna, u drugoj zoni 250 umjesto 300 te u trećoj zoni 100 umjesto 150. Komercijalne cijene mjesečnih karata iznosit će u prvoj zoni 800 kuna umjesto 1.200, u drugoj 400 umjesto 600 te u trećoj 150 umjesto 240.

S početkom travnja ukinut će se i vremensko ograničenje zadržavanja na parkirališnom mjestu u trećoj zoni, novo vrijeme naplate na parkiralištu Paromlin gdje će se parkiranje naplaćivati od sedam do 20 sati, šest dana u tjednu, a na parkiralištu Zagrebačkog velesajma naplata će biti samo radnim danom.

Proširenje druge zone najviše će pogoditi građane Trnja; MO Trnje, MO Marin Držić, MO Sigečica, MO Kanal, područje sjeverno od Slavonske, zapadno od Heinzelove. Druga zona se uvodi u Buconjićevu, Bulatovu i Pavlinovićevu ulicu, odnosno u područje između Ilice, Bosanske i Ulice Pantovčak.

U zapadnom dijelu grada prva zona širi se do Republike Austrije, druga zona do Vodovodne, treće zona do Selske (područje između Ilice i pruge na jugu).

Na pitanje, koliko će smanjenje cijena parkinga značiti manje prihoda Zagreb parkingu, Bandić je odbio odgovoriti uz pojašnjenje da 'treba pričekati mjesec dana nakon čega će se znati nešto više'. Na novinarsko inzistiranje da objasni znači li to da izračun zapravo ne postoji, gradonačelnik je samo ponovio - 'Više će se znati za mjesec dana.'

Detaljan cjenik parkiranja pogledajte OVDJE