ZBOGOM 2012.

Pogledajte kakav svijet ostavljamo iza sebe

31.12.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Dok otkucavaju posljednji sati 2012, valja se osvrnuti na brojne događaje i osobe koje su obilježile godinu na izmaku. Uz niz oborenih svjetskih rekorda, znanstvenih otkrića i značajnih političkih (re)izbora, 2012. ostat će upamćena i kao godina preživljavanja - kako zbog stvarne ekonomske krize, tako i neispunjenog proročanstva o svjetskoj kataklizmi

Svijet u siječnju obilježili su ekskalacija koflikta u Siriji i havarija talijanskog kruzera Costa Concordia. U veljači, Grci su se žestoko pobunili protiv mjera štednje, a cure iz benda Pussy Riot izvele su glazbeni performas zbog kojega su naknadno završile u zatvoru.

U ožujku, Putin se vratio na čelo Rusije, a svijet su potresli pokolji civila u Afganistanu i djece u francuskom Toulouseu. StrankaBurmanke Aung San Suu Kyi ostvarila je značajnu pobjedu u travnju, a istog mjeseca iz vrha kineske vlasti uklonjen je utjecajni Bo Xilai.

U svibnju, Francuzi su za predsjednika izabrali Françoisa Hollandea, Facebook je izašao na burzu, a u Britaniji je bivša direktorica News Internationala, Rebekah Brooks, optužena za ometanje istrage nezakonitih prisluškivanja. Facebook je izašao na burzu. U lipnju, kraljica Elizabeta II. proslavila je svoj dijamatni jubilej, svijet se divio tranzitu Venere preko Sunca, a islamist Mohamed Morsi postao je predsjednik Egipta.


Klikni za uvećanje infografike

U srpnju, znanstvenici su otkrili Higgsov bozon, a u Londonu su otvorene Olimpijske igre. U kolovozu, na Mars je sletio rover Curiosity, a Ekvador je odobrio politički azil osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu.

U rujnu, američki veleposlanik u Libiji i još trojica dužnosnika poginula su u napadu na američki konzulat, a Kina je službeno predstavila svoj prvi nosač aviona. U listopadu, malu pakistansku aktivisticu Malalu Yousafzai ranili su Talibani, a Austrijanac Felix Baumgartner oborio je niz rekorda skočivši s ruba svemira. SAD je pogodila superoluja Sandy.

U studenom, Barack Obama reizabran je za predsjednika SAD-a, Xi Jinping postao je novi čelnik Kine, a Izrael je pokrenuo zračne napade na Gazu. U prosincu, Sjeverna Koreja lansirala je raketu sa satelitom u orbitu, a 20-godišnji Amerikanac ustrijelio je 20 djece i šestero odraslih u Connecticutu.