PRIZORI IZ PARAGLAJDERA

Pogledajte dramatične fotografije poplava snimljene iz zraka!

06.11.2012 u 12:51

Bionic
Reading

Čitatelj eVarazdina Miran Mihin iz Brezja Dravskog jutros je poletio svojim paragliderom iznad područja oko Lovrečan Otoka i okolnih mjesta. Situacija iz zraka, kaže, izgleda stvarno užasno

Miran je inače stalni član kluba Kolibri, a budući da je poplava u njegovoj neposrednoj blizini, odlučio je jutros poletjeti svojim paramotornim paragliderom.

'Izgleda stvarno užasno situacija iz zraka. Morao sam se držati na visini od 300 do 500 metara kako bih snimio situaciju', kazao je Mihin za eVarazdin

Kako doista izgledaju prizori poplavljenih područja iz zraka, pogledajte u fotogaleriji koju su nam velikodušno ustupile kolege s portala eVarazdin.

Kakva je trenutačna situacija na terenu? Ovakav vodostaj Drave na području Varaždinske i Međimurske županije - bilježi se jednom u tisuću godina!

Vodostaj Drave u Varaždinskoj, odnosno Međimurskoj županiji, jednak je onome kakav se bilježi jednom u tisuću godina, naglašeno je prijepodne na izvanrednoj sjednici Stožera za zaštitu i spašavanja Međimurske županije održanoj u prostorima Općine Nedelišće.

Vodostaj Drave, kako je upozoreno, ima tendenciju daljnjeg rasta, a vrhunac vodenog vala očekuje se danas oko 13 sati. Dosad najveći protok Drave zabilježen je 1965. godine kada je iznosio oko 2.800 m3/s, dok je danas prijepodne protok rijeke Drave kod HE Varaždin iznosio 3.300 m3/s.

Stoga je uspostavljeno izvanredno stanje obrana od poplava na dionici rijeke od željezničkog mosta Varaždin do granice sa Slovenijom. U Varaždinskoj županiji to su područja općina Cestica, Petrijanec i Sračinec te grad Varaždin, dok se isto očekuje u nizvodnim općinama Trnovec Bartolovečki, Martijanec, Sveti Đurđ, Veliki i Mali Bukovec.

U Međimurju je najugroženije područje uz granični prijelaz Trnovec, koji je zatvoren, te stari nasip uz cestu Pušćine – Gornji Hrašćan. Ekipe Hrvatskih voda i Općine Nedelišće štite naselje postavljanjem zečjih nasipa i nasipavanjem pijeska.

'Na ovom području mogući su ozbiljniji problemi, no tek ukoliko voda dođe do nasipa i na njemu se zadrži dulje vrijeme. Trenutno nisu ugroženi ljudski životi, a prema procjenama, neće biti potrebe za evakuacijom', izvijestili su iz Međimurske županije.

Budući da su hidroelektrane na Dravi kod Varaždina, HEP je pregledao sve nasipe uz akumulacijska jezera, a razina vode u njima spuštena je za dva metra, dok se dravska voda koja stiže ispušta u staro korito rijeke. Područja s međimurske strane nizvodno od varaždinskog mosta nisu neposredno ugrožena jer se stari tok rijeke u koju se ispušta višak vode nalazi s južne strane akumulacijskog jezera.

'Prema podacima slovenskih službi, danas ujutro protok vode kod prve slovenske dravske hidrocentrale iznosio je 1.000 m3/s, što znači da se vodostaj vraća u normalu', poručuju iz Stožera za zaštitu i spašavanja Međimurske županije te dodaju da je i na Muri proglašena redovna obrana od poplava te je zatvoren prijelaz Sv. Martin na Muri, no ne očekuju se veći problemi, kao ni proglašavanje izvanrednog stanja.

Video zapis poplave kod Cestice iz zraka