MAXTV PRVA LIGA - 25. KOLO

Pogledajte Dinamovu 'petardu' Zadru

30.03.2013 u 18:55

Bionic
Reading

Momčad Krune Jurčića posve zasluženo pobijedila ja Zadar sa 5:0, a osim efikasne igre, Jurčića može zadovljiti i igra koju su pokazali debitanti Lee Addy ali i mladi Jozo Šimunović.

Nakon dva uzastopna remija u dva kola treće faze natjecanja, ali i bez postignutog gola, Dinamovi su se nogometaši u subotu 'ispucali' na Zadru. Pri tom valja istaknuti da Kruno Jurčić nije mogao računati na nekoliko važnih igrača (Šimunić, Ibanez, Čop, Jedvaj), ali i da su njihove zamjene odigrale dobru predstavu.

Modri su odigrali odličnih 90 minuta protiv Zadra i upisali uvjerljivu 5:0 pobjedu. Dinamo je do prednosti došao već na početku utakmice kada je Ivan Krstanović zabio za vodstvo, a debi iz snova imao je mladi Jozo Šimunović koji je glavom zabio za 2:0. Na kraju utakmice, u posljednjih par minuta Modri su preko Fatosa Beqiraja, Josipa Pivarića i Arijana Ademija došli do nova tri pogotka i uvjerljive pobjede.

Dinamo je u utakmicu sa Zadrom ušao s dosta problema s ozljedama i kartonima, ali ova utakmica može poslužiti kao primjer za frazu "oni koji su dobili priliku iskoristili su je na najbolji mogući način". Modri su od prve minute utakmice sa Zadrom igrali odlučno, brzo i konkretno te nizali prilike, a već je prva od njih završila pogotkom.
Fran Brodić na klupi

Vrsaljko je ubacio s desne strane i povratnom tražio Sammira ispred kojega obrana Zadra izbija loptu, ali samo do Tomečaka na lijevoj strani koji nesebično u sredini nalazi Krstanovića koji je šalje u mrežu; vodstvo nakon manje od 100 sekundi za idealno otvaranje utakmice. Zadranima je plan "izdržati što dulje s nulom pa onda hvatati priliku na nervozu Dinama" tako je odmah na početku propao.

Naravno, Dinamo nije stao nakon vodstva već su dominirali i nastavili nizati prilike. Odlično je raspoložen na lijevoj strani bio Pivarić koji je u suradnji s Tomečakom više puta probio stranu i uputio opasne centaršuteve, a standardno su dominantni u sredini bili Leko, Ademi i Sammir. Dinamo je nekoliko puta u prvom dijelu prijetio iz prekida, a ono što Addyju nije pošlo "za glavom" u 25. minuti uspjelo je kolegi stoperu Šimunoviću nešto kasnije.

Prije nego je Dinamo povećao prednost vratar Gluić upisao je par obrana i držao svoju momčad. Prvo je obranio Sammirov pokušaj iz prekida, a potom i kada je Tomečak skrenuo centaršut Sammira, no pritisak Dinama bio je sve žešći i u 34. minuti je čak i Gluić bio nemoćan. Sammir je nabacio iz kornera, Šimunović visoko skočio i glavom zakucao loptu u mrežu za "debi iz snova".
Modri niti tada nisu usporili pa su u preostalih desetak minuta prvog dijela stvorili još nekoliko odličnih prilika i pravo je čudo kako nije bilo novih pogodaka. Prvo je sjajni Pivarić dobio loptu od Sammira te u punom trku ušao u kazneni prostor da bi na drugoj stativi našao Tomečaka koji šalje loptu u vanjski dio mreže. Samo minutu kasnije, u 39. minuti, Halilović je u priliku gurnuo Krstanovića što Gluić brani, ali samo ponovno do Halilovića koji prebacuje istrčalog vratara, no i šalje loptu pred gola.

Zadnja fantastična prilika Dinama u prvom dijelu bila je ona iz 42. minute, ali Krstanovićev lob s ruba kaznenog prostora nakon krasnog prodora Ademija bio je lak posao za Gluića.

Dinamo je nastavak utakmice otvorio u sličnom tonu i nakon manje od dvije minute umalo došao do novog pogotka. Šimunović je krasno iznio loptu i preko Sammira ona dolazi do natrčalog Halilovića koji s desetak metara puca desnom nogom, ali Gluić brani. Malo iza toga i Zadar je zaprijetio preko Ivančića koji je lijepo pucao iz daljine, no nije bio precizan.

Modri nisu usporili niti u nastavku, ali prilike nisu završavale golovima sve do samog kraja. Istina, mora se priznati kako se Zadar nije zatvorio već su nerijetko vrlo visoko napadali Modre pa je bilo logično očekivati da će gosti pasti u posljednjih desetak minuta. Prije toga, odlična prilika je bila ona u 65. minuti kada je ponovno Sammir napravio veliki dio posla, Husejinović ostavio loptu Krstanoviću, no Gluić brani još jedan njegov pokušaj.

Osim već spomenutog Husejinovića trener Jurčić ubacio je u posljednjih 20-tak minuta i Zvonka Pamića koji se polako diže i hvata natjecateljsku formu te će sigurno donijeti širinu u sredini. Prvaci su do kraja stvorili još nekoliko dobrih situacija, ali nije bilo novih pogodaka sve do par minuta prije kraja kada je malo prije ušli Beqiraj zabio za 3:0, Pivarić za 4:0, a potom Ademi za konačnih 5:0.

Igrala se 87. minuta kada je razigrani Sammir po tko zna koji puta prošao, ušao u kazneni prostor i povratnom našao Beqiraja koji prima loptu i šalje je u mrežu. Malo kasnije Pivarić je primio dodavanje Husejinovića i prekrasnom "bombom" pogodio suprotne rašlje za 4:0, a u sudačkoj nadoknadi Ademi iz blizine posprema loptu nakon nekoliko udaraca i stavlja 'točku na i' odlične predstave Dinama.

Modri su tako potpuno zasluženo došli do nova tri boda i učvrstili svoje prvo mjesto te napravili još jedan korak prema naslovu prvaka.